Naslovne strane dnevnih novina za 27. april – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dnevne novine

Hiljadu plus: Investitori i banke dostavljaju ponude

Ministarstvo održivog razvoja i turizma raspisalo je javne pozive za ponuđače stanova i banke za treću fazu projekta Hiljadu plus kojim građani mogu riješiti stambene potrebe po povoljnim uslovima.

Aerodromi će opslužiti 300.000 putnika više nego 2017.

Aerodromi Crne Gore će u ovoj godini opslužiti skoro 300.000 putnika više nego prošle, saopštio je direktor te kompanije Danilo Orlandić. On je kazao da su u toku pripreme za predstojeću ljetnju sezonu. “U narednih nekoliko dana na aerodrome u Tivtu i Podgorici stižu novi elevatori, stepenice i kontradiverziona oprema. Takođe, radnici će od ove ljetnje sezone nositi univerzalnu odjeću”, kazao je Orlandić.

VLADA PRIHVATILA PONUDU EPCG O PREUZIMANJU RUDNIKA

Vlada je na jučerašnjoj sjednici, kojom je predsjedavao premij er Duško Marković, usvojila izvještaj Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte kojim se preporučuje prihvatanje javne ponude Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) za preuzimanje 31,1117% kapitala Rudnika uglja Pljevlja (RUP) u državnom vlasništvu, čija je cijena 6,4 eura po akciji.

Dan

Za preuzimanje rudnika uglja

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte usvojio je juče Informaciju o javnoj ponudi za preuzimanje akcija Rudnika uglja Pljevlja, koju je objavila Elektroprivreda (EPCG). Savjet je preporučio Vladi da prihvati javnu ponudu EPCG za preuzimanje 31.1117 odsto kapitala pljevaljske kompanije, koji je u državnom vlasništvu.

Zainteresovani za vansezonske anražmane

Italijanski turoperatori, koji su boravili u Crnoj Gori, zainteresovani su za vansezonske aranžmane u Herceg Novom, saopštio je predsjednik agencije Oo48ea, koja je i organizator posjete, Alesandro Santelia. Izuzetno smo zadovoljni ovom posjetom. Volim Herceg Novi, u koji sam često dolazio, i smatram da je veoma interesantan za vansezonske aranžmane. Planiramo da našim klijentima u Italiji nudimo grupne turističke programe zašta je ovaj grad kao stvoren sa svojim zaleđem i pozicijom kazao je Santelia.

Bolji rezultati preduzeća

Crnogorska preduzeća su u prošloj godini, prema preliminarnim rezultatima, bila uspješnija nego u 2016, saopšteno je iz BI Consultinga. Iz te kompanije su, s obzirom na to da je rok za predaju bilansa istekao, kazali da je u poslovnoj prošloj godini najveća firma po prihodu imala 276,1 milion eura prihoda, odnosno oko osam miliona eura više nego 2016. godine.

Pobjeda

Bokan menadžer godine

Menadžer godine u velikim preduzećima i akcionarskim društvima je predsjednik Voli trejda Dragan Bokan, a preduzetnik godine je direktor kompanije Cerovo Goran Đurović. Najučerašnjoj svečanoj ceremoniji Asocijacije menadžera Crne Gore (AMM) uručene su nagrade najuspješnijim menadžerima i preduzetnicima za 2017. godinu u deset kategorija.

Prodaju državne akcije u Rudniku uglja

Savjet za privatizaciju preporučio je Vladi da prihvati javnu ponudu EPCG i proda svojih 31,1 odsto akcija Rudnika uglja, što je Vlada prihvatila na jučerašnjoj sjednici. Rok za prihvatanje ponude je do 4. maja do 16 sati.
Na sjednici je ukazano da je u vlasništvu Crne Gore 31,1 odsto akcija Rudnika i 57 odsto dionica u EPCG, koja je ujedno i najveći kupac uglja proizvedenog u pljevaljskoj kompaniji, sa učešćem koje ne pada ispod 90 odsto. Ocijenjeno je da vertikalna integracija procesa proizvodnje predstavlja optimalno rješenje.

Globalno tržište krive za 17 otkaza

Zbog protesta radnika željezare Toščelik kojima su najavljeni otkazi, juče su iz rukovodstva te kompanije saopštili da su se posljednjih dana mogle čuti pogrešne informacije, a da je njihov zadatak, kao privatne kompanije i članice Tosjali grupe, da postignu profit u cilju održivog poslovanja.
Osim ovoga zadatak nam je da brinemo o zaposlenima i pružimo im zadovoljavajući i dugogodišnji radni vijek. U skladu s tim, zarade smo isplaćivali na vrijeme, a nedavno smo usvojili zahtjev za povećanje zarada naveli su iz Tosčelika i podsjetili da je ta industrija, posebno proizvodnja kovanih čelika, suočena sa povećanjem konkurencije na globalnom tržištu i smanjenjem cijena zbog jeftinih azijskih proizvođača.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *