Zakona o zaradama u javnom sektoru: Minuli rad ostaje

Dodajte komentar

Ustavni sud je odbacio inicijativu za ocjenu ustavnosti Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru koji propisuje dodatke na zaradu po osnovu godina staža.

Ovu inicijativu su prošle godine podnijeli advokati Predrag Mugoša i Vladimir Čejović ukazujući da je uvećanje zarada po osnovu minulog rada bez ekonomske logike i diskriminatorno, jer stvara razliku među zaposlenima i čini ih nejednakim pred zakonom.

Mugoša, kaže, nije iznenađen ovakvog odlukom suda.

“Ustavni sud ne shvata najbolje da pravo treba da služi napretku i razvoju društva, a ne očuvanju postojećih privilegija i monopola. Takođe, ne shvata koliko je važna njihova uloga tom pogledu”, komentariše Mugoša i dodaje da minuli rad kao relikt vremena u kom je imao opravdanje danas nema veze sa ekonomskim karakterom radnih odnosa.

“Novac koji se dijeli po osnovu minulog rada nije mali, a mogao bi biti iskorišćen i podijeljen pravednije, ne samo generacijski nego i između onih sa previsokim i onih sa preniskim zaradama. To je i bila suština naše inicijative”, zaključuje on i dodaje da će ovu odluku detaljnije komentarisati kada vide i njeno obrazloženje.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja su ranije ukazali da je riječ o imperativnim odredbama zakona koje se jednako odnose na sve zaposlene. Vlada je i usvojila mišljenje Ministarstva uz preporuku Ustavnom sudu da odbaci ovu inicijativu.

Uvećanje zarade po osnovu minulog rada predstavlja dodatak na zaradu kojim se plaćaju stečene vještine i znanja. U zemljama sa razvijenom kulturom socijalnog dijaloga i poštovanja sopstvenih zakona postoji vrednovanje ovakvog vida doprinosa u kvalitetu rada. Uvećanje zarade po osnovu minulog rada vrednuje znanje i iskustvo stečeno tokom rada, odnosno onaj zaposleni koji ima veći radni staž je nagrađen i ima veću zaradu navedeno je u mišljenju koje je potpisao resorni ministar Kemal Purišić.

(Pobjeda)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *