Tramp traži pomirenje sa Kinom

Dodajte komentar

Predsjednik SAD Donald Tramp najavio je da će američki ministar finansija Stiven Menučin uskoro otputovati u Kinu na razgovore. Na ovaj način će dvije globalne ekonomske sile razmotriti trgovinske nesuglasice.

Tramp je, na zajedničkoj konferenciji za novinare u Bijeloj kući s predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom, rekao u utorak da će Menučin “za nekoliko dana otputovati u Kinu na pregovore o trgovini”, prenosi agencija AP.

Dodao je da su SAD i Kina” vrlo ozbiljne” i ponovio svoje planove o uvođenju dodatnih tarifa na uvoznu kinesku robu u vrijednosti do 100 milijardi dolara

“Znatno smo povećali tarife, i to će se nastaviti ako ne postignemo trgovinski sporazum. Mislim da imamo dobre šanse da se dogovorimo”, rekao je Tramp.

Sjedinjene Države i Kina došle su do ivice sukoba u trgovinskom sporu koji može imati najozbiljnije posljedice od Drugog svjetskog rata. Obje zemlje su najavile uvođenje carina na uzajamne uvozne proizvode u iznosu od po 50 milijardi dolara, s tim da Tramp želi da ih proširi na kinesku robu do dodatnih 100 milijardi dolara.

Menučin je izrazio optimizam da dvije zemlje mogu da izbjegnu trgovinski rat. On se prošle nedjelje sastao sa finansijskim zvaničnicima iz Kine, Japana i Evrope.

Američka agencija dodaje da je kao znak dobre volje u aktuenoj situaciji, kineski predsjednik Si Đinping ranije ovog mjeseca obećao da će šire otvoriti kinesko tržište za strane kompanije, što podiže nadu da će se spor sa Vašingtonom riješiti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *