Skandal nije ni okrznuo Facebook: Čista dobit pet milijardi dolara

Facebook je u proteklom tromjesečju ostvario prihode od gotovo 12 milijardi dolara, 49 posto više nego godinu dana prije, a kako je snažno porasla i dobit najveće svjetske društvene mreže, čini se da joj skandal s nedozvoljenim korištenjem podataka korisnika zasad nije naštetio.

Prema u srijedu objavljenom poslovnom izvještaju , čista dobit Facebooka dostigla je u prvom kvartalu ove godine 4,99 milijardi dolara, što je 63 posto više nego godinu dana prije. Pritom su prihodi od oglašavanja, najvećeg izvora prihoda kompanije, porasli oko 50 posto, na 11,7 milijardi dolara.

Najviše koristi od preusmjeravanja oglašivača

Oglašivači već duže vrijeme preusmjeravaju novac iz televizijskog u oglašavanje na web i mobilnim platformama, a Facebook je jedna od kompanija koja od toga ima najviše koristi, premda je na mobilnom video tržištu suočen sa žestokom konkurencijom Snapchata i YouTubea, koji takođe svakodnevno privlače milione.

Analitičari kompanije eMarketer procjenjuju da će u ovoj godini Facebookovi prihodi od digitalnog oglašavanja dostići udio od 18 posto u ukupnim globalnim prihodima od te vrste oglašavanja, dok bi Google mogao zahvatiti 31 posto.

Skočila cijena dionice

Zbog toga su, među ostalim, u proteklom kvartalu troškovi kompanije porasli za 39 posto na godišnjem nivou, pri čemu je broj zaposlenih povećan za 48 posto, na njih 27.740. „Svjesni smo naše odgovornosti i investiramo kako bismo bili sigurni da se naše usluge koriste za dobro. No, takođe moramo nastaviti da pravimo nove alate kako bismo doprinijeli povezivanju ljudi, jačanju naših zajednica i zajedništvu u svijetu”, poručio je u izvještaju Mark Zuckerberg.

Kako su poslovni rezultati bolji nego što se očekivalo, cijena dionice Facebooka porasla je u srijedu u produženom trgovanju na Wall Streetu oko 4,5 posto, na 167 dolara.

Check Also

Januarska akcija u Montenegro Airlinesu, karte po povoljnim cijenama

Nacionalna avio-kompanija Montenegro Airlines pokrenula je Januarsku akciju danas i nudi mogućnost kupovine karata po …

One comment

  1. Polako, skandal je medijski otkriven tek u prvom tromjesecju, cekajte da dodje na red evropski GDPR, pa kad se sve to zarola, bice stete za FB, nema sumnje…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *