Naslovne strane dnevnih novina za 26. april – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

EK: Cilj ispunjen, ukinuti podsticaje za obnovljive izvore

Ukupna potrošnja energije iz obnovljivih izvora u Crnoj Gori u 2016. godini iznosila je 41,6 odsto ukupne potrošnje energije, čime je prekoračen cilj od 33 odsto, zbog čega bi država trebalo da ukune sadašnje podsticaje proizvođačima obnovljive energije i zamijeni ih tržišnim programima podrške, preporuka je Evropske komisije.U Izvještaju EK za Crnu Goru podsjeća se da je Nacionalni akcioni plan o korišćenju obnovljivih izvora energije do 2020. godine usvojen 2014. i njime je postavljen cilj da se u 2020. godini dostigne udio energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj finalnoj potrošnji od 33 odsto.

Damjanović uštedjela preko 115.000, Radulović skoro 50.000 eura

Ministarka nauke Sanja Damjanović je na kraju prošle godine imala ušteđeno više od 115.000 eura, dok je ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović uštedio nepunih 50.000 eura, stoji u njihovim imovinskim kartonima koje je objavila Agencija za sprečavanje korupcije (ASK).

Dnevne novine

Nepalci zainteresovani za ulaganje u hotelijerstvo

Nepalska kompanija CG Corp Global zainteresovana je za investicije u Crnu Goru, naročito u hotelijerstvu, saopšteno je iz Vlade. Premijer Duško Marković je vlasnika te kompanije Binoda Čodrija upoznao sa ekonomskom politikom Vlade, političkim i ekonomskim prioritetima te sa povoljnim investicionim ambijentom i poslovnim stimulansima.

Neto dobit Telekoma iznosila 1,1 milion eura

Neto dobit Crnogorskog Telekoma u prvom kvartalu ove godine iznosila je 1,1 milion eura, što je 500.000 više nego u istom prošlogodišnjem periodu, saopšteno je iz te kompanije.

Spoljnotrgovinska razmjena iznosila 595,8 miliona eura

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore za prva tri mjeseca je iznosila 595,8 miliona eura, što je 10,6 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, navodi se u preliminarnim podacima Monstata.

Dan

Akcija A2A plaćaju sa 120 miliona Elektroprivrede

Predlog ugovora o izvršenju put opcije, o kojem će Skupština raspravljati u petak, podrazumijeva da se italijanskoj A2A do 31. jula isplati preko 120 miliona eura, a do polovine naredne godinejoš 110 miliona, štoje ukupno 230 miliona eura. Od toga iznosa, predlogom Vlade, EPCG će otkupiti skoro 29 miliona akcija za 121,6 miliona, a država 26 miliona akcija za 109 miliona eura. Prema ugovoru, država će do 16. maja Italijanima uplatiti 68,9 miliona, čime će postati dvotrećinski vlasnik, dok će EPCG do 31. jula platiti 51,65 miliona, što je u ovoj godini ukupno preko 120 miliona.

Cvjeta šverc cigareta

Socijaldemokratska partija (SDP) pozvala je Ministarstvo finansija i Agenciju za duvan da saopšte efekte uvećanja akciza na prodaju legalnih cigareta, kao i da o tom problemu ne ćute. Portparol SDP-a Mirko Stanić kazao je da je Vlada vođenjem loše akcizne politike i nepoštovanjem kalendara povećanja akciza dovela do najvećeg procvata njihove nelegalne prodaje još od 90-ih godina prošlog vijeka.

Zadužiće se još 250 miliona eura

Emisija euroobveznica Ministarstva finansija od 500 miliona eura je najpovoljnija s aspekta ročnosti i kamate, ocijenio je premijer Duško Marković i najavio da će se Vlada uskoro zadužiti 250 miliona eura uz garanciju Svjetske banke. Kamata za emisiju euroobveznica je iznosila 3,375 odsto, dok je rok otplate sedam godina. Ovu emisiju, kojom će se refinansirati dio državnog duga, karakterisalaje tri puta veća potražnja.

Pobjeda

Čodri hoće da gradi velnes i spa centar

Premijer Duško Marković primio je juče Binoda Čodrija, vlasnika i predsjednika konglomerata CG Corp Global, sa 100 kompanija, 76 brendova i 10.000 zaposlenih. Iz Vlade je saopšteno da je ovaj Nepalac, koji je od 2013. na Forbsovoj listi milijardera sa bogatstvom od 1,4 milijardi dolara, izrazio interesovanje za investiranje u Crnu Goru.

Izvezli struje za 19 miliona

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore za prva tri mjesecaje, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosila 595,8 miliona eura, štoje 10,6 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Prema podacima Monstata, Crna Gora i dalje najviše izvozi električnu energiju, aluminijum i rudu boksit. Vrijednost izvezene struje u prvom kvartalu iznosila je 19,28 miliona eura, aluminijuma 19 miliona, boksita 15,87 miliona eura, a čelika 5,8 miliona.

Prodate akcije Growa

Na Montenegroberzi je juče ukupno prodato 375.711 akcija Grow investments, broker, diler, inv. menadžer za 220.000 eura. Cijena po akciji je bila 0,5865 eura. Bile su dvije transakcije prva vrijednosti 146.711, a druga 73.312 eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *