Legalni uvoz cigareta pao 59 odsto

Dodajte komentar

Da šverc duvanskih proizvoda u Crnoj Gori buja i da se crno tržište po prometu izjednačilo sa legalnim, juče su i zvanično potvrdili podaci Zavoda za statitsiku Monstat, po kojim je legalni uvoz duvanskih proizvoda za period januar-mart ove godine za 59 odsto manji nego u istom periodu prošle godine.

Uvoz duvanskih proizvoda u ovom periodu 2017. godine iznosio je 3,18 miliona eura, a sada je 1,3 miliona. Ovi iznosi se odnose na proizvodnju cijenu paklice cigareta koja je najčešće oko 30-40 centi. Akcize i PDV ovaj iznos kasnije povećaju za oko sedam puta. Državne dažbine sada iznose oko 85 odsto maloprodajne cijene, što stvara ogroman prostor za zaradu organizatorima crnog tržišta. Predstavnici legalnih uvoznika nedavno su “Vijestima” saopštili da im je od početka godine promet pao za 40 odsto.

Od aprila prošle godine Vlada je tri puta povećavala akcize na duvanske proizvode. Rast crnog tržišta duvana počeo je nakon drugog povećanja akciza u avgustu prošle godine, da bi odmah poprimio obrise dobro organizovanog šverca jer se cigarete bez markica mogu kupiti na skoro svakom koraku u velikom izboru od dvadesetak brendova.

 

(Vijesti online)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *