“Intesa Sanpaolo”: Kriptovalute bi mogle biti uzrok svetske finansijske krize

Dodajte komentar

Izvor sljedeće svetske finansijske krize mogle bi da budu kriptovalute među kojima je najpoznatija bitkoin, smatraju italijanski bankari.

Drugim riječima, bitkoin mogao bi da bude ono što je za krizu 2008. godine bila banka “Liman Braders”, inače četvrta po veličini investiciona banka u SAD, čiji je slom prouzrokovao sunovrat berzanskih indeksa na Volstritu.

Italijanski bankari razmatraju rizike kriptovaluta po finansijski sistem, potvrdio je Omar Lodezani, predsjednik divizije usluga “Intesa Sanpaolo” grupacije.

“Zašto su kriptovalute potencijalni izvor krize? Pa zato što ljudi žele što više da se obogate što je, uostalom, bio uzročnik i prethodne velike krize. Vođeni željom da postanu još bogatiji postaju manje racionalni, kupuju i ono što im ne treba, a kada spekulišu, rizik od gubitka je veći”, objasnio je Lodezani, prenosi “Politika”.

Bankari se ne suočavaju samo s rizikom od kriptovaluta, već i s novom konkurencijom, koju im pravi „Amazon” – najveća svjetska internet trgovina. Naime, „Amazon” nastoji da ponudi i dio usluga, koje su sada isključivo biznis banaka. Naime, od prije mjesec dana „Amazon”, u saradnji sa “Siti bankom”, malim i srednjim preduzećima daje kredite. Pritom, o poslovanju tih kompanija imaju odlične podatke, koji im stižu od internet trgovine. Znaju koliki je promet tih kompanija, odnosno koliko su robe prodali internetom i da li su klijenti zadovoljni onim što su kupili, jer za to na internetu postoji pitanje na koje klijenti odgovaraju, a što ukazuje da firma ima budućnost. Samim tim „Amazon” postaje ne samo trgovačka već i finansijska platforma.

Suočeni s ovim izazovima, ali i s onim, koje donosi digitalizacija i robotizacija, banke ulažu milijarde eura u osavremenjavanje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *