Državama jugoistočne Evrope potrebna platforma za razmjenu najuspješnijih reformi

Dodajte komentar

Zemlje jugoistočne Evrope mogu da ponude dobra sistemska rješenja za unaprjeđenje uslova za poslovanje i potrebna im je zajednička platforma, koja će voditi proces prenošenja uspješnih ekonomskih reformi među članicama, ocijenjeno je na skupu „Zajedno za konkuretniji region“, koji je organizovao NALED, uz podršku Njemačke razvojne saradnje i Evropske investicione banke, u okviru XII godišnje skupštine organizacije.
E-građevinske dozvole, koje su iz Makedonije prenijete u Srbiju i Albaniju, primjer su uspješnog „izvoza“ dobrih praksi, a isti potencijal imaju i rješenja u regulisanju statusa sezonskih radnika. Razmjenu znanja inicirale su partnerske institucije iz regiona, koje sprovode Program certifikacije opština po mjeri privrede u jugoistočnoj Evropi (BFC SEE), u pet zemalja – Hrvatskoj, BiH, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji.

“Predlažemo institucionalizaciju saradnje na usaglašavanju i unaprjeđenju poslovnog okruženja, uz podršku premijera i vlada država regiona. Tako ćemo osigurati efikasnije sprovođenje reformi i ujednačavanje uslova za poslovanje i ulaganje. Nakon dozvola za gradnju možemo da prenesemo i dobra rješenja za reformu katastra i javnih nabavki, suzbijanje sive ekonomije i podsticanje preduzetništva”, istakao je predsednik UO NALED Aleksandar Ružević.

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić naglasila je da podržava inicijativu za uspostavljanje Regionalne platforme za povoljno poslovno okruženje (Business Friendly Environment SEE) i pozvala kolege iz regiona, kao i međunarodne donatorske organizacije da pomognu u realizaciji.

“Želimo da izvozimo znanje, jer svi imamo nešto kvalitetno da ponudimo – Makedonija e-građevinske dozvole i e-katastar, Hrvatska sistem fiskalizacije, Srbija program certifikacije opština po mjeri privrede, kao i programe za suzbijanje sive ekonomije i unaprjeđenje konkurentnosti i pozicije na svjetskim rang listama”, rekla je Brnabić.

Ambasador Njemačke u Srbiji Aksel Ditman istakao je da je Njemačka razvojna saradnja podržala razvoj BFC SEE programa, koji je postigao veliki uspjeh i pomogao da gotovo 100 lokalnih samouprava iz pet zemalja unaprijedi uslove za poslovanje, doprinio je jačanju regionalne saradnje i harmonizaciji uslova za poslovanje. To se odrazilo i na stalni napredak ovih država na Doing business listi te Njemačka podržava dalji razvoj programa i predlog za institucionalizaciju.

BFC SEE program sprovodi se od 2012. godine i dosad se u proces certifikacije uključilo gotovo 100 gradova i opština iz pet zemalja od kojih su 44 ispunili uslove za sticanje certifikata, koji privredi i investitorima predstavlja pečat kvaliteta i dokaz da će u ovim sredinama naći predvidivo poslovno okruženje u skladu s najvišim međunarodnim standardima, efikasne procedure, kvalitetne baze podataka i pouzdane usluge.

Ministri država regiona uručili su 17 certifikata lokalnim samoupravama, koje su u prethodnih godinu dana kroz proces certifikacije uspešno usvojili planove reformi i smernice programa za kreiranje dobre poslovne klime – 11 iz BiH, četiri iz Srbije (Novi Sad, Leskovac, Sombor i Ruma), jedna iz Makedonije i jedna iz Hrvatske.

Više od 3 miliona građana i 150.000 privrednih društava u certifikovanim gradovima i opštinama danas koristi efikasne servise lokalne administracije. Uslovi za poslovanje u ovim sredinama kvalitetniji su u prosjeku za 76 odsto. Takođe, 40 odsto certifikovanih gradova i opština iz regiona našlo se na Fajnenšel tajmsovoj listi najboljih investicionih destinacija u Evropi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *