Deloitte: Povećan broj problematičnih kredita

Dodajte komentar

Povećana aktivnost na tržištu problematičnih kredita koja je u centralnoj i istočnoj Evropi uzela maha 2016. godine, nastavila se i u 2017. godini. Najatraktivnija tržišta s najvećim vrijednostima prodatih portfolija bile su Rumunija, Mađarska, Hrvatska i Slovenija. Iako se još uvjek najviše transakcija odvija u segmentu korporativnih problematičnih kredita, određeni investitori su svoju pažnju preusmjerili na segment stambenih hipotekarnih kredita, navodi se u izvještaju globalne revizorske kuće Deloitte, posvećenom problematičnim kreditima u centralnoj i istočnoj Evropi.

Posmatrajući 12 zemalja u regionu (bez Ukrajine i BiH), vrijednost problematičnih kredita znatno se smanjila, tako da je u 2016. godini iznosila 44 milijarde eura, nasuprot 51 milijardi eura u 2015. godini. A sa Ukrajinom i BiH, vrijednost problematičnih kredita u 2016. godini dosegla je 61 milijardu eura. Na ukrajinski bankarski sektor snažno su uticali loši kreditni plasmani akumulirani tokom ekonomske i političke krize.

„Slično kao i 2016. godine, poboljšanje makroekonomskih pokazatelja i oporavak tržišta nekretnina, ostali su glavni pokretači prodaje loših kredita u centralnoj i istočnoj Evropi u 2017. godini. Pristup povoljnom finansiranju doprinio je povećanju finansijskih kapaciteta investitora, čime je podstaknuta potražnja. Što se tiče ponude, regulatorne i lokalne vlasti na mnogim područjima razvile su mjere kako bi podstakle finansijske institucije na prodaju problematičnu imovinu, kao i imovinu koja nije u funkciji osnovne djelatnosti. Deloitte u narednim godinama očekuje manji broj novih investitora na području centralne i istočne Evrope, zbog smanjenog obima transakcija. Takođe, iznosi paketa koji se nude u Sredozemlju uveliko nadmašuju iznose onih u centralnoj i istočnoj Evropi, zbog čega su privlačniji globalnim investitorima“, izjavio je Vladimir Surla, direktor u Sektoru za finansijski konsalting Deloitte-a.

Deloitte predviđa da će i u 2018. godini prodaja problematičnih kredita biti preovlađujuća opcija za smanjenje problematične imovine u sektoru bankarstva u centralnoj i istočnoj Evropi. Međutim, uzimajući u obzir značajan broj transakcija korporativnih loših kredita koje su nedavno zaključene, u narednom periodu se može očekivati povećanje prodaje stambenih hipotekarnih kredita. U tom kontekstu, investitori su već uložili značajna sredstva na tržištu Mađarske. Dugoročno posmatrano, očekuje se da će se aktivnosti tržišta nenaplativih kredita u centralnoj i istočnoj Evropi postepeno smanjivati, jer će banke smanjiti vrijednost postojećih nenaplativih plasmana na održivi nivo.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *