Apple Irskoj počeo počeo da vraća 13 milijardi poreza

Tehnološka kompanija Apple postigla je ugovor s irskom Vladom da će za nekoliko nedjelja početi da vraća porez u iznosu od 13 milijardi eura, u skladu sa zahtjevom Evropske komisije koja je njihov višegodišnji poreski aranžman ocijenila nelegalnim.

Prema ugovoru kojeg su u utorak potpisali Apple i irski ministar finansija Paschal Donohoe, prva uplata predviđena za idući mjesec biće veća, a potom će se do septembra u ratama uplaćivati iznos od milijardu eura. Istovremeno, Apple i irska vlada će nastaviti započeti sudski proces u kojem pokušavaju da dokažu da u njihovom poslovnom odnosu nije bilo kršenja zakona. Stoga će se za uplate koristiti privremeni račun i u slučaju da uspije žalba, novac će biti vraćen Appleu. U toj kompaniji vjeruju da će Opšti sud EU na kraju odlučiti u njihovu korist.

Kako su Apple i irske vlasti odbijale odluku koju je 2016. godine donijela Margrethe Vestager, sekretarka EU za tržišno nadmetanje, dogovor o početku vraćanja spornog poreza smatra se prekretnicom u borbi evropskih vlasti protiv poreske prakse koju su velike američke kompanije primjenjivale na području Evrope.

Check Also

McCann Podgorica prva agencija iz Crne Gore nagrađena na međunarodnom festivalu Golden Drum

Prvi put agencija iz Crne Gore nagrađena je na jednom od najznačajnihih festivala iz svijeta …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *