Pariz dobija prvo vertikalno selo (foto)

Dodajte komentar

Čuveni japanski arhitekta Sou Fujimoto udružio se sa kolegama iz Francuske na još jednom zanimljivom projektu koji se zove Vertical Village.

Arhitekte Nicolas Laisné, Dimitri Roussel i Sou Fujimoto dobili su dozvolu za gradnju neobičnog kompleksa u Parizu čiji izgled i namjena nikog neće ostaviti ravnodušnog. Za izvođače projekta odabrane su kompanije La Compagnie de Phalsbourg i REI Habitat, dok će se za pejzažnu arhitekturu pobrinuti Atelier Georges.

Kompleks će biti smješten u parisku opštinu Roni su Boa i u najvećoj meri će biti napravljen od drveta. Naime, drveni okvir će se protezati do 17. sprata, dok će prizemlje, baza i dvosmerni parking biti izrađeni od armiranog betona.

Kao što vidimo na renderima, projekat se sastoji od dvije zgrade povezane pasarelom, a svaka od njih sadrži cjeline uokvirene šumom tankih bijelih stubova, nepravilno poređane balkone i nadstrešnice, kao i fasadu od stakla. Svojim oblikom, projekat u velikoj mjeri podsjeća na fantastičnu građevinu u Monpeljeu koju je prije nekoliko godina takođe osmislio ovaj trojac.

I za one s plićim džepom
Dezeen piše da će objekat imati razne namjene. Od ukupno 28.200 kvadrata, 5.300 će biti pretvoreno u kancelarijski prostor, a 17.000 kvadrata će biti stambenog karaktera. Deo tog prostora biće namijenjen građanima koji svojim ukupnim primanjima ne mogu da obezbijede stan po tržišnim uslovima, te su prinuđeni na javno stanovanje.

Partija komšijskog fudbala
Projekat je dijelom osmišljen kao urbani prostor dostupan svima. U javne površine u okviru kompleksa spada velika menza, društveni centar, objekat za escape room igre i bar na krovu zgrade. Zanimljivo je da je u projekat uključen i veliki sportski centar koji će se prostirati vertikalno, počevši od prizemlja pa sve do posljednjeg sprata u dijelu jedne od zgrada. U njemu će se naći zidovi za penjanje, tereni za tenis i mali fudbal, kao i teretana.

Revitalizacija pariskih predgrađa
Vertikalno selo dio je velikog projekta revitalizacije pariskih prigradskih naselja. U posljednjih nekoliko godina otvoreno je 112 konkursa za izgradnju objekata od javnog značaja u ukupno 75 opština. Projekat vertikalnog sela u opštini Roni su Boa zatvorio je 93. po redu konkurs.

Francuske vlasti planiraju da realizuju još 52 projekta sa namjerom da predgrađe Pariza što bolje povežu sa centralnim dijelovima grada.

Izvor: Gradnja.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *