Naslovne strane dnevnih novina za 24. april – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dnevne novine

INVESTITORE IZ REGIONA INTERESUJE CRNOGORSKI KAMEN

Investitori iz regiona su u prethodnom periodu iskazali veliko interesovanje za građevinski kamen sa područja Crne Gore, naročito iz primorskog dijela, pa u Ministarstvu ekonomije vjeruju da će postojeće inicijative prerasti u vrijedne investicije. Od 26 mineralnih nalazišta na teritoriji naše zemlje, čak 20 čeka da bude valorizovano kroz eksploatacije. Kako je Dnevnim novinama rečeno u tom Vladinom resoru, do toga bi moglo doći nakon stvaranja neophodnih uslova sa državnog i lokalnog nivoa.

Ne možemo zavisiti samo od prirodnih resursa

U ekonomskom razvoju svake zemlje bitno je naći određeni prostor za razvoj sektora koji imaju komparativne prednosti, a ne isključivo zavisiti od prirodnih resursa i njihove eksploatacije, naveo je potpredsjednik Privredne komore Crne Gore Ivan Saveljić.

AUTA OD 2025. PRELAZE NA STRUJU I HIDROGEN

Ako EU hoće da predvodi svijet u dekarbonizaciji ekonomije, veliki su zahtjevi pred 41 rafinerijom, koliko ih uma u Uniji, ali i pred industrijskim klasterima i državama, ocijenjeno je na međunarodnoj konferenciji u Sofiji o dekarbonizaciji. Delegaciju crnogorskih novinara na ovaj skup, čiji je organizator evropska mreža naftnih kompanija FuelsEuropa, doveo je Helenik petroleum, većinski vlasnik Jugopetrola.

Dan

Nema optužnice za milionsku štetu

Javnost godinu nema odgovor dokle se stiglo sa pokretanjem krivično-pravne odgovornosti u predmetima prodaje hotela “Avala i izgradnje šetališta u Petrovcu, kazao je potpredsjednik Demokrata Mijomir Pejović. On je istakao da je iz Vrhovnog državnog tužilaštva (VDT) prošle godine saopšteno da su ta dva predmeta kod Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i da je u predmetu “Avala određeno finansijsko vještačenje koje je u toku.

Nećemo koristiti naftu za 100 godina

Evropska unija (EU) ima ambiciozan cilj da postane lider u svijetu kada je riječ o rješavanju pitanja klimatskih promjena kao globalnog izazova, i njena prerađivačka industrija predviđa da će se emisije ugljen-dioksida (S02) do 2050. godine smanjiti za 90 odsto, pa i za 100 odsto, ocijenio je generalni direktor za goriva Evrope Džon Kuper.

Platni promet 1,19 milijardi

Vrijednost realizovanog platnog prometa za 22 radna dana u martu iznosila je 1,19 milijardi eura, što je za četvrtinu više u odnosu na februar, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG). Od toga je, kako piše u izvještaju CBCG, 94,76 odsto realizovano u Real Time Gross Settlement (RTGS) sistemu, a ostatak u Deferred Net Settlement (DNS) sistemu.

Pobjeda

Prihvaćeno poravnanje sa radnicima

U Luci Bar je lani pretovareno 1,7 miliona tona robe, što je za 41 odsto više nego 2016. godine, saopšteno je iz barske kompanije. Navodi se da je odbor direktora juče usvojio nekonsolidovane finansijske iskaze i konstatovao da su ukupni prihodi iznosili 12,3 miliona eura, a da je ostvareno 941.913 eura profita. Odbor direktora je prihvatio i Prijedlog opšteg sporazuma sindikata i menadžmenta u regulisanju međusobnih prava i obaveza po osnovu ranije neisplaćenih zarada i drugih primanja kaže se u saopštenju.

Poslanici u petak odlučuju o put opciji

Poslanici bi u petak 27. aprila trebalo da odluče o ugovoru o ubrzanju “put opcije, kojimje predviđeno da država italijanskoj kompaniji A2A prvu ratu od 68,9 miliona eura plati 1. maj a tekuće godine i time otkupi 17,25 miliona njihovih akcija u Elektroprivredi.

Novi duvanski u minusu četiri miliona

Novi duvanski kombinat prošlu godinu je završio u minusu 3,78 miliona eura, što je 2,4 miliona eura više nego 2016. godine. Prihod je u prošloj godini bio svega 398.000 eura, što je 1,8 miliona manje nego 2016. Rashodi su bili 1,6 miliona ili dva miliona eura manje nego godinu ranije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *