Google ostvario čistu dobit 31,1 milijardi dolara

Dodajte komentar

Alphabet je u proteklom tromjesečju ostvario prihode od 31,1 milijardu dolara, 26 posto veće nego godinu dana prije, što se zahvaljuje rastu oglašavanja na Google pretraživaču i YouTubeu, no snažno su porasli i troškovi tog tehnološkog diva.

Prema poslovnom izvještaju objavljenom u četvrtak, čista dobit te krovne kompanije Googlea dostigla  je u prvom ovogodišnjem kvartalu 9,4 milijarde dolara, gotovo 73 posto više nego godinu dana prije.

Tako snažan skok dobiti zahvaljuje se uštedama od oko 3 milijarde dolara zahvaljujući poreskim promjenama u SAD-u početkom godine, kao i zaradi od oko 1,1 milijardu dolara na temelju kursnih razlika.

„Skok dobiti zahvaljuje se čisto jednokratnom učinku. Izvještaj pokazuje da Alphabet povećava investicije da bi održao korak s Amazon.com i da mora više svojih prihoda dijeliti s onima koji donose promet na internetu”, kaže James Cordwell, analitičar u kompaniji Atlantic Equties.

Tako su troškovi Alphabeta u dugoročni kapital u proteklom tromjesečju dostigli 7,3 milijarde dolara, dok su godinu dana prije iznosili 2,5 milijardi.

No, snažan rast oglašavanja, za 24 posto na godišnjem nivou, podstakao je prihode, pa se, kažu analitičari, zasad u poslovnim rezultatima ne vidi da su korisnici interneta zabrinuti po pitanju narušavanja njihove privatnosti, nakon nedavnog otkrića da su podaci korisnika Facebooka korišteni bez njihova pristanka.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *