Šest lekcija kojima vas uči preduzetništvo

Dodajte komentar

Biti preduzetnik ima svoje prednosti, međutim takav način života i rada ne odgovara svima. Ako već imate sajt, prepravljen LinkedIn profil, vizit karte, dogovorene sastanke, čak i klijenta ili dva, ne znači da ste potpuno spremni za ulogu preduzetnika. Svi preduzetnici odlično znaju šta znači kada sumnjate u sebe ili osjećate kao da ste na rolerkosteru. Treba da steknete iskustva u pregovorima, pa čak i u izboru ko su idealni klijenti za vas.

To su stvari koje autorka članka i vlasnik firme By George Communications koja se bavi komunikacijama i odnosima s javnošću, Amy George, želi da podijeli sa onima koji se tek upuštaju u preduzetničke vode. „Za vrijeme koje je potrebno da se dobije MBA diploma, naučila sam više lekcija nego što mogu da izbrojim.“ kaže Amy. Ovo je šest lekcija koje je Amy naučila za dve godine koliko je vlasnik:

Vjerujte svom instinktu i neka vas vodi intuicija
Ovo je najveća lekcija. Ako vam ne djeluje kao da vam potencijalni ili sadašnji klijent odgovara, vjerujte svom instinktu i kažite „Ne hvala“. Još bolje, ako smatrate da je prilika dobra – samo ne za vas – recite nešto poput „Biće mi drago da vas uputim na nekog za koga mislim da bi bio idealan za vas“. Ako osjećate potrebu da kažete „da“ svakom potencijalnom klijentu, vjerovatno radite iz straha da nećete imati dovoljno klijenata. Ne treba vam ta loša praksa. Ljubazno „Ne hvala“ je način da budete dostupni za prave prilike koje su odmah iza ugla. Bićete zahvalni za odbijene pogrešne poslove, jer nešto bolje se uvek pojavi.

Pripremite se za rolerkoster vožnju
Jednog dana letite visoko – potpisuju se ugovori i dolaze čekovi. Sjutradan vam već neće biti tako. Biti preduzetnik može da uzburka emocije, adrenalin i samopouzdanje. Prepoznajte to. Proslavite uspjehe i nemojte sebe maltretirati kada vam naiđu loši dani.,

Izbacite iz rečnika pojam slobodan dan
Da, slobodan dan ne postoji, i trebalo bi da se pomirite sa tim. Ne treba da vam smeta da budete online nakon 5 sati popodne ili vikendom, jer stvarate i gradite svoj posao i trebalo bi da uživate u tome i volite to što radite. Plus, to bi trebalo da bude vaš izbor, jer ste svjesni prednosti koje vam preduzetništvo pruža. Više se ne osjećate krivim za to što ste izašli ranije sa posla da bi prisustvovali školskoj predstavi vašeg djeteta ili vozite dijete na čas baleta. I više se ne osjećate ogorčeno kada radno vrijeme prelazi u „slobodno vrijeme“. Sve je vaše vrijeme, i sami stvarate posao i život koji odgovaraju vama i vašoj porodici. „Telefon zvoni sedam dana nedjeljno i, naravno, email se nikada ne zaustavlja“, rekao je Joe Alexander, izvršni direktor i osnivač Nest Bedding-a u San Francisku. „Nekome uvjek treba nešto, klijent uvjek ima pitanja. Iako to može da iscrpi, to znači da imamo posla, tako da ne mogu biti uznemiren zbog toga. To samo znači da moram iskoristiti maksimum od svake male pauze koje mogu dobiti.“

Okružite se pozitivnim ljudima
Morate da održite svoju energiju pozitivnom i optimističnom, i jedan način na koji to možete učiniti jeste da provodite vrijeme sa pravim ljudima – bilo da su to prijatelji, kolege ili potencijalni klijenti. Kao što je rekla Jen Sincero, life coach i savjetnik za karijeru i autorka knjige You Are Badass at Making Money, druženje sa onima koji mrze i sumnjičavima je „najbrži put ka dolje“. Definitivno treba da uložite manje vremena u prijateljstva u kojima je puno drame ili negativnosti ili osuda. Sve to iscrpljuje, a želite da stvorite velike stvari. Svi bi trebalo da pomažemo i podižemo jedni druge, na taj način svi su na dobitku.

Angažovanje poslovnog trenera je vrijedno investiranja
Ako postoji jedna stvar koju želite da uradite prije nego što započnete sa biznisom, jeste da angažujete trenera. Kao novinar, autorka članka, nikada se nije bavila prodajom, a kada je započela sopstveni biznis u oblasti komunikacija i odnosa s javnošću bio joj je potreban neko stručan. Radila je sa nekim ko je specijalizovan za prodaju, i njen trener Rachel Sheerin je sa njom korak po korak prolazila kroz proces prodaje i pomogla joj je da osigura da njena veb stranica prodaje za nju. Takođe joj je pomogla da identifikuje svoje idealne klijente i kako bolje da komunicira sa njima. I to nas dovodi do posljednje lekcije…

Ne zaboravite da je to vaš posao
To je vaš posao. Možete da radite ono što želite. Naplaćujete ono što želite. Tražite šta želite. Govorite „da“ kome želite i onome šta želite. Odlučujete da li je vaš „tanjir“ previše pun ili možete da stisnete u njega još jedan projekat ako želite. Možete da uzmete slobodan petak. Odete na ovaj sastanak, ali ne na onaj drugi. To je vaš posao, i možete da radite šta želite. Ako mogu ja, možete i vi, tvrdi autorka članka Amy George.

PC Press

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *