Komorski investicioni forum: Zapadni Balkan mora doprinijeti razvoju Evrope

Dodajte komentar

Sastanak Komorskog investicionog foruma je organizovan 21. aprila 2018. godine u Privrednoj komori Crne Gore. Skup, čiji je domaćin predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović, vodio je predsjedavajući KIF, predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Predsjednik EUROCHAMBRES-a Kristof Lajtl i potpredsjednik Volfgang Grenke obratili su se učesnicima sastanka, predstavnicima najvišeg rukovodstva komora Regiona – pored Golubovića, Branku Azeskom, predsjedniku Stopanske komore Makedonije, Safetu Gerxhalliumu predsjedniku Privredne komore Kosova, Ahmetu Ergliću, predsjedniku Vanjsko trgovinske komore Bosne i Hercegovine, Ines Muçostepi, predsjednici Unije privrednih komora Albanije, Sonji Šmuc, generalnoj direktorici Gospodarske zbornice Slovenije i Mirjani Čagalj, potpredsjednici Hrvatske gospodarske komore.

U radu su učestvovali i nacionalni koordinatori iz komora članica KIF-a, predstavnici njegovog Stalnog sekretarijata, privrednih komora Austrije, Turske i Vojvodine, kao i Slobodnih zona Srbije.

Lajtl je prenio poruku evropskog komesara Johanesa Hana da Komore moraju da podstaknu razvoj međusobne trgovine, investicija, što je uz proces digitalizacije u Regionu, vrlo značajno na zajedničkom evropskom putu. Komore Zapadnog balkana se, prema riječima Lajtla, suočavaju sa evropskim izazovima – integracijom u poslovnu zajednicu EU. EUROCHAMBRES podržava integracione procese Balkana i ističe značaj vladavine prava za podsticanje investicionih inicijative u ovoj regiji. Lajtl je kazao da je EUROCHAMBRES u procesu tranzicije i da mora da podstakne komunikaciju, saradnju i uspješnost u radu među članicama. Zapadni Balkan mora doprinijeti razvoju Evrope ne samo kao član komorskog sistema već i Evropske unije.

Sve preporuke koje dolaze od Lajtla koji je sinonim za uspješno upravljanje komorom su itekako dobrodošle, prokomentarisao je Golubović.

Grenke je govorio o značaju zajedničkog projekta stručnog obrazovanja ljudi za smanjenje nezaposlenosti, prevashodno mladih.

Učesnici sastanka su informisani o radu Stalnog sekretarijata KIF-a od posljednje sjednice UO Foruma januara 2018, koracima na unapređenju online Investicione platforme, razmotrili su tekuće projekte i predlog za organizovanje donatorske konferencije, predlog aktivnosti Foruma na regionalnom povezivanju odnosno razvoju jedinstvenog ekonomskog prostora, te učešće KIF-a na Samitu u Sofiji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *