Evropske berze: Ulagači oprezni na početku nedjelje

Dodajte komentar

Na evropskim berzama u ponedjeljak ujutro trguje se oprezno jer ulagači ne žele znatnije da mijenjaju pozicije uoči poslovnih izvještaja najvećih svjetskih kompanija, ali i zbog rasta prinosa na obveznice.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih akcija bio je oko 9,30 sati u minusu 0,2 %.

Pritom je londonski FTSE indeks bio na dobitku 0,05 %, na 7.368 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,15 %, na 12.519 bodova, a pariski CAC 0,20 %, na 5.402 boda.

Na berzama vlada oprez jer će ove nedelje najveće svetske kompanije, od Amazona, Alphabeta i Facebooka, do Microsofta, Boeinga i Chevrona, objaviti kvartalne poslovne rezultate.

Pritom će najveću pažnju privući tehnološki sektor jer je prošle nedelje proizvođač čipova Taiwan Semiconductor (TSMC) upozorio na slabiju potražnju za pametnim telefonima.

To je izazvalo pad cijena akcija u tom sektoru, pri čemu je pod najvećim pritiskom bila akcija Applea, najveće svjetske kompanije po tržišnoj vrednosti.

 

I na azijskim berzama cijene akcija su jutros pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija oko 9,30 sati bio na gubitku 0,4 %.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks oslabio je 0,3 %, na 22.088 bodova.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *