Otkriće japanskih naučnika stvara novu svjetsku ekonomiju

Otkriće ogromnih zaliha rijetkih metala, neophodnih za tehnologiju budućnosti, moglo bi da izazove značajne promjene u svjetskoj ekonomiji.

Naučnici govore o “gotovo nepresušnim” rezervama, a jedan od nađenih metala, rijetki zemni metal, vrijedi više od 359 milijardi eura, prenosi britanski list “San”.

Ostrvo Minami-Turi, poznato i kao Markusovo ostrvo, dugo je svega jedan kilometar, a sadrži ogromne rezerve rijetkih metala u dubokom moru.

Novo istraživanje objavljeno u časopisu “Scientific Reports” otkriva da su japanski naučnici našli više od 16 miliona tona elemenata neophodnih za proizvodnju pametnih telefona, radara, raketnih sistema i električnih vozila.

Jedan od otkrivenih metala, itrijum, koristi se za proizvodnju sočiva kamere i ekrana mobilnih telefona i trenutno vrijedi 6.800 dolara po kilogramu.

Nekoliko univerziteta, kompanija i vladinih institucija pretražiće područje.

Otkriće navodi na zaključak da područje u vodama ostrva na jugu Japana koje zahvata oko 2.500 kvadratnih metara, sadrži oko 16 miliona tona dragocenih elemenata, što je dovoljno “da se gotovo beskonačno snabdijeva svijet”.

Neki od rijetkih elemenata moći će da se eksploatišu stotinama godina, navodi se u istraživanju. Eksploatacija će, doduše, biti skupa, ali Japan želi da preuzme veću kontrolu kada su u pitanju buduće tehnologije i oružje.

Check Also

Januarska akcija u Montenegro Airlinesu, karte po povoljnim cijenama

Nacionalna avio-kompanija Montenegro Airlines pokrenula je Januarsku akciju danas i nudi mogućnost kupovine karata po …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *