U zemljama EU porezi duplo veći u odnosu na zemlje u razvoju

Dodajte komentar

Prema istraživanju UHY-a, međunarodne računovodstvene i konsultantske mreže, evropske zemlje u prosjeku imaju poresko opterećenje od 43.3% bruto domaćeg proizvoda (BDP). To je gotovo dvostruko više od prosječne stope velikih BRIK ekonomija u razvoju (21.8 %). Prema studiji, evropski prosjek (43.3%)  je više od 50 odsto iznad globalnog prosjeka (28.2%).

UHY je proučavao 34 zemlje iz cijelog svijeta, izračunavši koliki postotak BDP-a pojedine zemlje uzima vlada putem poreza. Danska, u kojoj vlada uzima 53.5 % ukupnog BDP-a, prednjači na listi država. Prosjek u zemljama G7 od 31.1 odsto bliži je globalnom prosjeku, dok su u SAD-u (22%) i Japanu (34.4%) nešto niži porezi nego kod njihovih evropskih konkurenata. U SAD-u bi postotak u nadolazećim godinama mogao još više pasti, a prema nekim komentarima, nedavno objavljeni poreski plan američkog predsjednika Donalda Trumpa mogao bi američkoj vladi smanjiti prihod od poreza i do 2 biliona dolara.

Globalno gledajući, ekonomije u razvoju uglavnom imaju mnogo niže državne poreze, pa tako i mnoge od zemalja članica trgovinskog bloka Saveza država jugoistočne Azije (ASEAN) kao što su Malezija (16.5%) i Filipini (13.9%). Bernard Fay, predsjednik UHY-a, napominje: ‘’Razvijene ekonomije bi trebalo da istraže načine kako da se smanji poresko opterećenje preduzetnika ili će porasti broj znatno dinamičnijih ekonomija u razvoju,  što će otežati tržišno takmičenje. Razvijenijim ekonomijama teže je postići ravnotežu između starenja stanovništva i pokušaja da se sreže poreska stopa, ali njihove vlade bi trebalo da pokušaju da pronađu način.”

Na primjer, kako bi se povećalo ulaganje u proizvodnju alternativnih izvora energije, vlada u Pakistanu snosi 90 odsto troškova pokretanja pogona i mehanizacije u prvoj godini poslovanja. U nekim slučajevima, profit i dobici od proizvodnje čak ostaju izvan sistema oporezivanja.

Rick David iz UHY firme članice u SAD-u kaže: “Poreske olakšice koje je nedavno najavio američki predsjednik vjerovatno će podstaći dalji privredni rast. I dalje se ambiciozno nastoji podsticanje inicijative stvaranja uspješne okoline smanjenjem poreskog opterećenja, kako za privredu tako i za individualce. Najnovije olakšice mogle bi biti poziv na buđenje konkurenciji tj. razvijenim ekonomijama.“

Evropska komisija je nedavno predložila zemljama članicama EU da razmisle o izmjenama uslova oporezivanja kako bi pomogli da se popuni rupa od 15 milijardi eura koju je u godišnjem budžetu uzrokovao Bregzit. Jedan od predloga je i korišćenje dijela poreza na dobit iz nacionalnih riznica za zajednički fond i programe EU. Međutim, mnoge evropske zemlje, uključujući Njemačku i Portugal, s porezom višim od prosjeka, traže načine da smanje opterećenje. Na primjer, njemačka vlada (43.8% BDP-a) radi na oslobađanju malih i srednjih preduzeća od poreza u cilju podsticanja inovacija, uključujući i uvođenje poreske podrške za istraživanja i razvoj kompanija s manje od 1.000 zaposlenih. Takođe, radi se i na uspostavljanju “visokotehnološkog osnivačkog fonda” ciljne vrijednosti od 300 miliona eura i na lansiranju digitalizacijske kampanje za srednje velika preduzeća. Jedina zemlja članica EU gde je porez manji od globalnog proseka je Republika Irska.

Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *