U zemljama EU porezi duplo veći u odnosu na zemlje u razvoju

Prema istraživanju UHY-a, međunarodne računovodstvene i konsultantske mreže, evropske zemlje u prosjeku imaju poresko opterećenje od 43.3% bruto domaćeg proizvoda (BDP). To je gotovo dvostruko više od prosječne stope velikih BRIK ekonomija u razvoju (21.8 %). Prema studiji, evropski prosjek (43.3%)  je više od 50 odsto iznad globalnog prosjeka (28.2%).

UHY je proučavao 34 zemlje iz cijelog svijeta, izračunavši koliki postotak BDP-a pojedine zemlje uzima vlada putem poreza. Danska, u kojoj vlada uzima 53.5 % ukupnog BDP-a, prednjači na listi država. Prosjek u zemljama G7 od 31.1 odsto bliži je globalnom prosjeku, dok su u SAD-u (22%) i Japanu (34.4%) nešto niži porezi nego kod njihovih evropskih konkurenata. U SAD-u bi postotak u nadolazećim godinama mogao još više pasti, a prema nekim komentarima, nedavno objavljeni poreski plan američkog predsjednika Donalda Trumpa mogao bi američkoj vladi smanjiti prihod od poreza i do 2 biliona dolara.

Globalno gledajući, ekonomije u razvoju uglavnom imaju mnogo niže državne poreze, pa tako i mnoge od zemalja članica trgovinskog bloka Saveza država jugoistočne Azije (ASEAN) kao što su Malezija (16.5%) i Filipini (13.9%). Bernard Fay, predsjednik UHY-a, napominje: ‘’Razvijene ekonomije bi trebalo da istraže načine kako da se smanji poresko opterećenje preduzetnika ili će porasti broj znatno dinamičnijih ekonomija u razvoju,  što će otežati tržišno takmičenje. Razvijenijim ekonomijama teže je postići ravnotežu između starenja stanovništva i pokušaja da se sreže poreska stopa, ali njihove vlade bi trebalo da pokušaju da pronađu način.”

Na primjer, kako bi se povećalo ulaganje u proizvodnju alternativnih izvora energije, vlada u Pakistanu snosi 90 odsto troškova pokretanja pogona i mehanizacije u prvoj godini poslovanja. U nekim slučajevima, profit i dobici od proizvodnje čak ostaju izvan sistema oporezivanja.

Rick David iz UHY firme članice u SAD-u kaže: “Poreske olakšice koje je nedavno najavio američki predsjednik vjerovatno će podstaći dalji privredni rast. I dalje se ambiciozno nastoji podsticanje inicijative stvaranja uspješne okoline smanjenjem poreskog opterećenja, kako za privredu tako i za individualce. Najnovije olakšice mogle bi biti poziv na buđenje konkurenciji tj. razvijenim ekonomijama.“

Evropska komisija je nedavno predložila zemljama članicama EU da razmisle o izmjenama uslova oporezivanja kako bi pomogli da se popuni rupa od 15 milijardi eura koju je u godišnjem budžetu uzrokovao Bregzit. Jedan od predloga je i korišćenje dijela poreza na dobit iz nacionalnih riznica za zajednički fond i programe EU. Međutim, mnoge evropske zemlje, uključujući Njemačku i Portugal, s porezom višim od prosjeka, traže načine da smanje opterećenje. Na primjer, njemačka vlada (43.8% BDP-a) radi na oslobađanju malih i srednjih preduzeća od poreza u cilju podsticanja inovacija, uključujući i uvođenje poreske podrške za istraživanja i razvoj kompanija s manje od 1.000 zaposlenih. Takođe, radi se i na uspostavljanju “visokotehnološkog osnivačkog fonda” ciljne vrijednosti od 300 miliona eura i na lansiranju digitalizacijske kampanje za srednje velika preduzeća. Jedina zemlja članica EU gde je porez manji od globalnog proseka je Republika Irska.

Poslovni dnevnik

Check Also

Societe Generale Montenegro zapošljava: Blagajnik ekspoziture Kotor, Tivat, Herceg Novi

P R I D R U Ž I   S E   T I M U   N …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *