Prve pilot transakcije klijenata uspješno izvršene na globalnoj platformi za finansiranje trgovine „Batavia”

Batavia“, svjetska platforma za finansiranje trgovine zasnovana na blockchain tehnologiji koju je zajednički razvio konzorcijum koji čine Bank of Montreal (BMO), CaixaBank, Commerzbank, Erste Grupa, IBM i UBS, uspješno je završila prve pilot transakcije uživo sa korporativnim klijentima. Inicijalne transakcije obuhvatale su trgovinu automobilima iz Njemačke ka Španiji, kao i tekstilnim sirovinama za proizvodnju namještaja, iz Austrije ka Španiji.

Ove transakcije predstavljaju važan korak u uspostavljanju „Batavije“ kao otvorenog ekosistema koji je izgrađen na IBM-ovoj blockchain platformi. Ona ima potencijal da uvede revolucionarne promjene u iskustvo klijenata, pružanjem digitalnog i automatizovanog načina sklapanja, obezbjeđivanja i finansiranja međunarodnih trgovinskih transakcija. Pilot transakcije su podrazumijevale razna prevozna sredstva, geografske položaje i trgovinske strane različitih veličina, čime se ističe sposobnost „Batavije“ da upravlja različitim vrstama i obimima transakcija.

Pokrivanjem cijelog procesa trgovine, „Batavija“ obuhvata kako sklapanje trgovinskih ugovora, tako i vršenje „pametnih“ plaćanja, koja mogu da budu automatski inicirana predviđenim događajima u lancu nabavke koja su zabilježena u blockchain-u. Platforma je u stanju da integriše alate za praćenje i upravljanje rizikom, koji mogu da budu vezani za ključna dešavanja u lancima nabavke i signale iz IoT uređaja, koji su predmet dogovora kupca i prodavca. Ove i mnoge druge karakteristike „Batavije“ pomažu da se uspostavi platforma za finansiranje trgovine kao solidna osnova za budući ekosistem finansiranja trgovine.

„Prve transakcije uživo, koje uključuju privredne klijente, istinska su prekretnica u razvoju ’Batavije’ i ističu ogromni potencijal ove globalne trgovinske platforme. Erste Grupa je zahvalna svom korporativnom klijentu Lenzing AG-u i njihovom zavisnom preduzeću Lenzing Fibers GmbH-u, kao i kolegi učesniku u ’Bataviji’ CaixaBank-u, na tome što su uspješno sarađivali na jednoj od ovih pilot transakcija. Mada su dodatni ključni koraci neophodni prije nego što ona postane u potpunosti integrisana u naše ponude poslovnim klijentima, ’Batavia’ pruža dobar primjer kako u Erste-u primenjujemo inovativne tehnologije kako bismo našim klijentima – uključujući one u privrednom sektoru – pružili rješenja koja im donose više izbora, transparentnosti i efikasnosti”, rekao je Patrik Goc (Patrick Götz), direktor korporativnih „flow” proizvoda u Erste Group Bank AG sa sjedištem u Beču.

Oslanjajući se na uspješan razvoj minimalnog održivog proizvoda i prvih pilot transakcija sa klijentima, „Batavia“ projekat namjerava da uđe u novu fazu sa fokusom na izgradnji rješenja spremnog za produkciju. To će možda obuhvatati udruživanje sa fintech preduzećima, finansijskim institucijama ili drugim liderima inovacija na tržištu.

Check Also

Filip Makrid konkuriše za direktora podgoričkog Vodovoda

Preduzeće Vodovod i kanalizacija raspisalo je javni konkurs za imenovanje izvršnog direktora preduzeća na period …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *