Prihodi American Express-a porasli 12%

Prihodi American Expressa dostigli su u proteklom tromjesečju 9,7 milijardi dolara, 12 posto više nego godinu dana prije, što se zahvaljuje povećanim ulaganjima te kartičarske kuće u nagrade korisnicima, kao i pojačanoj potrošnji zbog jačanja ekonomije.

Prema poslovnom izvještaju, objavljenom u četvrtak, čista dobit AmExa u prvom ovogodišnjem tromjesečju iznosila je 1,6 milijardi dolara, dok je godinu dana prije kompanija zabilježila dobit od 1,25 milijardi.

Rast prihoda i dobiti najveće svjetske kartičarske kuće zahvaljuje se stabilnom rastu globalne ekonomije, a time i potrošnje stanovništva.

Kompanija je izvijestila da je potrošnja korisnika njenih kartica u proteklom kvartalu porasla za 3 posto u SAD-u, najvećem tržištu te kartičarske kuće, a 7 posto u svijetu u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Rast prihoda zahvaljuje se i povećanim investicijama te kompanije u nagrađivanje korisnika njenih kartica. Kako bi privukao korisnike veće platežne sposobnosti i uzvratio konkurentskim kompanijama, AmEx je u proteklom tromjesečju u programe nagrađivanja investirao rekordnih 2,35 milijardi dolara.

„Ovi rezultati pokazuju dobar povraćaj na investicije koje smo preduzeli kako bi potaknuli rast u premijskom sektoru”, poručio je u izvješću izvršni direktor kompanije Staphen Squeri.

Zahvaljujući boljim poslovnim rezultatima nego što su analitičari očekivali, cijena dionice AmExa porasla je u četvrtak u produženom trgovanju nakon zatvaranja Wall Streeta za 3,5 posto.

Check Also

Societe Generale Montenegro zapošljava: Blagajnik ekspoziture Kotor, Tivat, Herceg Novi

P R I D R U Ž I   S E   T I M U   N …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *