Policija istražuje Porsche

Dodajte komentar

Njemačka policija u srijedu je pretresla nekretnine dvojice direktora i jednog bivšeg radniika njemačkog proizvođača sportskih automobila Porsche. Do pretresa je došlo zbog istrage o prevari kupaca, odnosno o laganju proizvođačima o količini gasova koje ispuštaju njihova vozila. Budući da Porsche spada pod VW grupaciju, ovaj pretres takođe je dio istrage oko skandala Dieselgate.

Istražitelji iz Stuttgarta i Münchena pretresli su desetak lokacija u pratnji 160 policajaca. Tri neimenovane osobe sumnjiče se za prevaru i lažno reklamiranje Porscheovih vozila. “Među tim osumnjičenima su jedan član uprave i jedan viši menadžer. Treći osumnjičeni više ne radi za Porsche”, izjavili su istražitelji.

Prva istraga u porsche-u

Porsche je u izjavi za AFP potvrdio kako su pod istragom te da su pretreseni njihove kancelarije u Stuttgartu, ali i Audijeve kancelarije u Ingolstadtu. “Audi AG i Porsche AG u potpunosti sarađuju s istražiteljima”, kratko je rekao njihov portparol. Ovo je prvi put da su zbog Dieselgatea pretresene kancelarije Porschea, dok su VW i Audi već bili pod istragom. Ranije ove godine, istražitelji su upali u Audi, koji je razvijao tro-litarni V6 dizel motor koji se koristio u oko 80.000 prodanih VW, Audi i Porsche automobila.

Istražitelji zasad nisu izašli s više informacija, no pretres se dogodio manje od nedjelju dana nakon imenovanja novog CEO-a VW-a. Bivši CEO, Matthias Müller takođe je pod istragom zbog manipulacije tržišta, zbog sumnje da nije pravovremeno izašao sa informacijama o skandalu Dieselgate. U vrijeme kad je on bio na čelu VW-a, od 2015. godine do nedavno, skandal je automobilskog giganta koštao preko 25 milijardi eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *