Moody's najavio moguće sniženje rejtinga NLB-a zbog privatizacije

Dodajte komentar

Iako je Nova ljubljanska banka ostvarila najveću dobit u istoriji, bonitetna kuća Moody's razmatra sniženje njenog rejtinga, a razlog je nesprovedena privatizacija.

Moody's je bonitetnu ocjenu NLB-a počeo proučavaati zbog, kako se navodi, vjerovatnog negativnog učinka kašnjenja u dovršenju restrukturiranja banke, uključujući i njenu privatizaciju, na kreditnu sposobnost banke. Privatizacija je bila jedan od uslova Evropske komisije za dodjelu državne pomoći banci 2013. godine, objavio je Moody's u saopštenju.

Moody's navodi da će se pri proučavanju adekvatnosti kreditnog rejtinga, koncentrisati na to kako će se privatizacioni proces odvijati, među ostalim, šta će biti predlozi Slovenije i odgovori Evropske komisije na njih.

“Ako slovenačke vlasti ne daju zadovoljavajuće obaveze u pogledu restrukturiranja banke, uključujući i njenu privatizaciju, Banku će sustići disciplinske mjere Evropske komisije, uključujući povrat državne pomoći. Takav scenario potkopao bi solventnost i likvidnost NLB-a”, ocijenila je kreditna rejting agencija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *