Međunarodni podgorički sajam knjiga od 7. do 14. maja

Dodajte komentar

Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja biće održan od 7. do 14. maja u garaži Delta sitija, a novina koja će obilježiti ovogodišnji sajam je saradnja sa Nacionalnom bibliotekom Crne Gore „Đurđe Crnojević“ i Radio televizijom Crne Gore.

To je saopšteno na pres konferenciji povodom 13. Sajma knjiga koji će ove godine biti održan pod sloganom „Oprez, čitanje može izazvati slobodno razmišljanje. Djeca čitalaca i sami postaju čitaoci“.

Umjetnički direktor Sajma, Nikola Nikolić, najavio je da će ceremonji otvaranja prisustvovati Rumena Božarovska, koja je svojom zbirkom priča „Moj muž“ potresla region poslednjih godinu, dvije.

„Sajam obilujem zanimljivim sadržajem. I ove godine će biti veliki broj izlagača iz zemlje i inostranstva. Organizovaćemo i umjetnički, propratni program, u kojem će se predstaviti značajni stvaraoci, a s obzirom da je Ministarstvo prosvjete i ove godine koorganizator sajma, pored izlagačkog dijela, predstaviće se i brojne vaspitne ustanove na štandovima“, saopštio je Nikolić.

On je kazao da je novina na ovogodišnjem Sajmu, ekskluzivna saradnja sa Nacionalnom bibliotekom Crne Gore „Đurđe Crnojević“ sa Cetinja.

Prema njegovim riječima, pilot projekat sajamskih novina je na prošlogodišnjem sajmu zavrijedio pozitivne komentare i ove godine će nastaviti sa izdavanjem, u saradnji sa Pobjedom.

„Za sve vrijeme trajanja sajma, u okviru Pobjede biće objavljivane sajamske novine, gdje će zainteresovani čitaoci i ljubitelji knjiga moći pročitati zanimljive intervjue sa piscima iz zemlje i regiona, književne preporuke, a takođe će, i Ministarstvo prosvjete, predstaviti svoju djelatnost. Vjerujem da će biti atraktivno za sve zainteresovane, jer će tu naći konkretne satnice programa“, kazao je Nikolić.

On je rekao da je novitet i sporazum koji se priprema sa Javnim servisom, Radio televizijom Crne Gore, koja će predstavljati, u skladu sa svojim mogućnostima, sve aktivnosti koje će biti realizovane.

„Nadamo se da će se i na taj način Sajam približiti svim ljubiteljima knjige, da će ući u što više domova i privući ljude da od 7. do 14. maja dođu na Sajam, kupe knjigu i na taj način proslave knjigu tih sedam dana“, rekao je Nikolić.

Predstavnica centralna biblioteka Crne Gore „Đurđa Crnojević“, Bojana Joksimović, istakla je da će od posebne važnosti biti prisustvo Senke Naumovske, direktorica narodne i univerzitetske biblioteke iz Makedonije, koja će crnogorsku javnost upoznati sa građom Crne Gore koju biblioteka posjeduje, sa posebnim akcentom na djela Božidara Podgoričanina Vukovića.

„Održaće se okrugli sto na temu „Crnogorsko bibliotekarstvo – stanje i persektive“, na kojem će učestvovati direktor Nacionalne biblioteke, Bogić Rakočević i direktori gradskih biblioteka iz Crne Gore. Organizovaćemo i predavanje o značaju legata, kao i tribina posvećena školskim bibliotekama“, najavila je Joksimović.

Ona je kazala da će tokom sajma biti upriličena promocija knjige „Ubojitak“, Boža Bulatovića, kao i predstavljanje poslednjeg broja časopisa „Komuna“ posvećenog bibliotekarstvu.

PR menadžerka crnogorskog Telekoma, Jovanka Radović, saopštila je da će sajamski prostor biti pokriven dobrim signalom WI FI (bežičnim internetom), koji će svi učesnici i posjetioci moći besplatno da koriste.

„Knjiga je jedna od neprolaznih vrijednosti, koja upravo vremenom dobija na značaju. Najslikovitije govori ta brojka 13, srećan broj u ovom slučaju jer je sajam svih ovih godina svojim sadržajem visokog kvaliteta uspio da se nametne kao manifestacija koja je prepoznatljiva u kulturi Glavnog grada, ali i u crnogorskoj kulturi uopšte“, istakla je Radović.

PRCentar

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *