Kastro više nije na čelu Kube. Novi predsjednik osvojio 99 odsto glasova

Dodajte komentar

Na Kubi se završila era vladavine predsjednika sa prezimenom Kastro posle više od šest decenija. Dosadašnjeg kubanskog predsednika Raula Kastra, brata pokojnog predsednika i vođe kubanske revolucije Fidela Kastra, zamijenio je Migel Diaz-Kanel.

Prije kubanskih predsjedničkih izbora Diaz-Kanel je bio na dužnosti potpredsjednika Državnog savjeta Kube. On je osvojio 99,83% glasova, tj. 603 od 604 glasa, a glasao je parlament.

Novoizabrani predsjednik poručio je u svom prvom obraćanju da će nastaviti socijalističku revoluciju koju su predvodili braća Kastro.

Kako je naveo, do promjena u spoljnoj politici zemlje neće biti.

Dijas-Kanel (57) rekao je u govoru pred Narodnom skupštinom koji je prenosila televizija da njegove prve misli po preuzimanju dužnosti pripadaju “istorijskoj generaciji” koja je vodila zemlju od Kubanske revolucije 1959. godine, prenosi AP.

Kubansko rukovodstvo, kako je dodao, ne može da zaboravi “ni za sekund” njihovu posvećenost kubanskom narodu.

Dijas-Kanel, koji je istovremeno i predsjednik Državnog savjeta rekao je da se spoljna politika Kube neće mijenjati, prenosi TAS.

Kubanska spoljna politika će ostati nepromijenjena. Kuba neće ni ugroziti svoj suverenitet i nezavisnost, niti će diskutovati o svojim principima, niti će praviti ustupke uprkos spoljnog pritisku i prijetnjama.

Novi kubanski predsjednik rekao je i da će promijeniti ono što se mora promijeniti istovremeno braneći i štiteći tekovine Kubanske revolucije.

Takođe je kazao da je Kuba spremna za dijalog na ravnopravnim odnosima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *