Vinski put Plantaža značajan segment turističke ponude Crne Gore

Dodajte komentar

Sunčani aprilski dan, kompanija “13. Jul Plantaže” je iskoristila za turističko-poslovni susret sa dijelom najvažnijih predstavnika turističke privrede – predstavnicima turističkih agencija Crne Gore i turističkih organizacija gradova sa primorja. Važan događaj svojim prisustvom uveličali su i predstavnici Nacionalne turističke organizacije, direktorica Željka Radak Kukavičić, direktorica Turističke organizacije Podgorice, Tatjana Popović i Direktor Asocijacije turističkih agencija Crne Gore Orhan Hodžić. 

Posjeta kompaniji krenula je iz najstarijeg vinskog podruma – Lješkopolje osnovanog daleke 1963. godine u kojem je i počela priča o danas najjačem crnogorskom brendu i vinima koja vole milioni ljudi širom svijeta. Osvrt na stare sudove i mašine za preradu grožđa, a potom i upoznavanje sa načinom rada nove top vinarije smještene u srcu Storog podruma, zaintrigirali su sve prisutne. Većina gostiju nije ranije imala priliku da posjeti ovu riznicu, pa je prvi susret izazvao oduševljenje i probudio ideje za zanimljive buduće izlete za turiste, čime bi se, zaključak je svih, umnogome obogatila i upotpunila turistička ponuda kompanije i Podgorice – naše vinske prijestonice.

Nakon gutljaja vina Luča i Vladika gosti su krenuli ka vinogradu na Ćemovskom polju. Vožnja kroz najveću zelenu oazu u jednom kompleksu u Evropi, pogled na jedinstveni kanjon Rijeke Cijevne, ljepota kamena Ćemovskog polja i obilje Sunca koje ga grije, impresionirali su sve goste. Uz čašu rakije u samom središtu vinograda, na već popularnom Vidikovcu kompanije, gosti i domaćini nazdravili su zelenom prostranstvu, autohtonim sortama krstač i vranac, uslovima Ćemovskog tla i mediteranskoj klimi, čiji savršen splet je zadužen za rađanje velikih vina i rakija kompanije. Po riječima onih koji već godinama dovode turiste u posjetu kompaniji, uvijek se otkrije nešto novo i fascinantno, pa su tako gosti i u vinskom podrumu Šipčanik, uz degustaciju posebnih vina Šipcanik Krstač i Šipčanik Vranac, nanovo osjetili jedinstvenu podrumsku atmosferu i osmislili nove programe obilaska, poslovnih susreta i svečanih okupljanja u srcu vinskog hrama smještenom na 30m ispod površine zemlje.

Završnica druženja bila je u Restoranu Jezero, na obali Skadarskog jezera u jednom od najljepših nacionalnih parkova u ovom dijelu Evrope. Na terasi restorana kompanije gosti su uživali u slaganju vina i hrane pažljivo osmišljenom i predstavljenom od strane stručnog somelijera kompanije. Sjajnoj ekipi gostiju ovom prilikom predstavljena su i dva nova vina kompanije – pjenušac Crnogorski Val Rose i premium kupaža Epoha, od skoro promovisana kao vino jubileja – 55 godina Plantaža. Obilje pozitivne energije, gutljaji vrhinskih vina, savršeni zalogaji hrane, zvuci muzike lakih nota u jedinstvenom ambijentu učinili su završnicu druženja veličanstvenom.

Druženje su ispratili i predstavnici crnogorskih medija, a njihovo veliko interesovanje za programe obilaska, naša nova vina, brojne planirane aktivnosti i važna priznanja, bilo je iznad očekivanog, i još jednom potvrdilo da sinergija najvažnijih turističkih privrednika i nadležnih državnih institucija, uz kvalitetnu priču medija predstačlja dobitnu kombinaciju za promociju ne samo našeg brenda, već i generalno države Crne Gore-zemlje velikih vina.

Ovaj, uz brojne slične poslovno-edukativne susrete organizovane od strane kompanije, predstavlja korak dalje ka jačanju turističke ponude naše zemlje i podizanju nivoa vinske kulture i svijesti da našu zemlju moramo predstavljati prvenstveno kao vinsku-turističku destinaciju – kao zemlju Crnogorskog Vranca koji u sebi nosi posebni pečat jedinstvenog podneblja smještenog između mora i planina.

Direktorica Nacionalne turističke organizacije (NTO) Željka Radak Kukavičić je tokom ovog druženja sa Plantažama izkazala zadovoljstvo da je kompanija Plantaže iskoristila priliku da prije svega turističke agencije i predstavnike medija upozna sa onim što jeste ponuda ove kompanije.

“Svakako kada govorimo o turizmu u Crnoj Gori značajan segment ponude naše jeste ponuda sunca i mora. Ali za svakog turistu je jako važno da njegov boravak u bilo kojoj destinaciji bude sadržajan, da bude obogaćen, tako da razvoj dodatnih ponuda nešto na čemu Crna Gora je do sada radila, ali vjerujemo u budućnosti da ćemo još sa većim intenzitetom da radimo na tome. Pa tako da je i segment gastronomije razlog zbog kojeg gosti dolaze na neku destinaciju. Svakako vino i Crna Gora je nešto što se veže i kompanija Plantaža i mi u našoj komunikaciji sa svim tržištima promovišemo taj segment ponude kao nešto što Crnu Goru izdvaja u odnosu na druge destinacije”, kazala je Radak-Kukavičić.

Ona je kazala kako su uz kompaniju Plantaže oživjeli i vinski putevi širom Crne Gore.

“A i primorski region, taj dio oko Skadarskog jezera, i vinski putevi generalno, kroz etno-gastronomske staze su nešto što se promoviše i što ima sve veći broj gostiju. I ono što mi imamo kao pozitivnu informaciju kad su u pitanju gosti jeste, da u prncipu sve te sadržajne, tematske ture su nešto što upotpuni njihov doživljaj i što oni uvijek preporučuju za neke nove goste koji treba da dođu u Crnu Goru. Tako da vjerujem da ćemo zajednički sa kompanijom Plantaže, lokalnim turističkim organizacijama učiniti dodatno da se ova ponuda koja ima na još bolji način valorizuje i učini pristupačnije svim onim gostima koji dođu u Crnu Goru”, zaključila je Radak Kukavičić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *