“Na crnogorskim pumpama se toči kvalitetno gorivo”

Dodajte komentar

Na crnogorskim pumpama se toči kvalitetno gorivo, pokazuju podaci Uprave za inspekcijske poslove. Kako su iz ove institucije saopštili CdM-u, nijedan građanin se nije žalio na kvalitet goriva.

Tržišna inspekcija kontroliše kvalitet u Crnoj Gori u saradnji sa podgoričkim preduzećem Institut za transport “Intra“, kao ovlašćenim kontrolnim tijelom, koje ocjenjuje usaglašenost kvaliteta u skladu sa propisanim zahtjevima iz standarda i Pravilnikom o kvalitetu i kontroli kvaliteta tečnih goriva naftnog porijekla. Rad Instituta se finansira iz budžeta Ministarstva ekonomije.

Jedan uzorak goriva lošeg kvaliteta

Tržišna inspekcija uzela je od početka godine 58 uzoraka sa 20 benzinskih pumpi koje je kontrolisala.

“Na benzinskim stanicama, u periodu januar-mart 2018. godine, uzeto je 58 uzoraka tečnog goriva naftnog porijekla sa točnih aparata, u skladu sa standardom MEST EN 1427 i Pravilnikom o kvalitetu i kontroli kvaliteta tečnih goriva naftnog porijekla, i to motornog benzina Eurosuper 95, 98, 100 i gasnog ulja Eurodizel. Analize su pokazale da od 58 uzetih uzoraka, 57 ispunjava propisane zahtjeve, dok je kod jednog uzorka (motorni benzin Euro super 95), utvrđeno da ne ispunjava propisane zahtjeve (neusaglašenost se odnosi na destilaciju: kraj destilacije/FBP)”, kazala je za CdM portparol Uprave za inspekcijske poslove Milena Ostojić.

Naplaćeno 3.300 eura kazne

Zato je u cilju otklanjanja utvrđene nepravilnosti inspektor donio rješenje o privremenoj zabrani prometa ovog goriva. Točno mjesto je zapečaćeno.

“Za počinjeni prekršaj izdata su dva prekršajna naloga (jedna odgovornom licu u iznosu od 300 eura i pravnom licu u iznosu od 3.000 eura), u ukupnom iznosu od 3.300 eura”, ističe Ostojić.

Kontrolisane su sljedeće benzinske stanice: Jugopetrol AD, ulica Vojislavljevića, Podgorica; Lukoil DOO, bulevar Mihaila Lalića, Podgorica; Junčaj Petrol Comerc DOO, Tuzi bb, Podgorica; Pigo Petrol DOO, Podgorički put bb., Nikšić; Petrol CG MNE DOO, Bulevar 13 jula, Nikšić; Jugopetrol AD, Očinići bb., Cetinje; Jugopetrol AD, Jadranski put bb., Budva; Lukoil Montenegro DOO, Jaz bb., Budva; Pavgord CG DOO, Industrijska bb., Bijelo Polje; Jugopetrol AD, Rožaje; Jugopetrol AD, I Proleterske, Podgorica; Euro Petrol DOO, Filnder bb, Danilovgrad; Lukoil DOO, V Proleterska, Podgorica; Vieniko DOO, Danila Bojovića bb., Nikšić; Jugopetrol AD, Podgorički put, Nikšić; Petrol CG MNE AD, Crna Greda bb., Cetinje; Jugopetrol AD, Mažine bb, Tivat; Petrol Crna Gora MN DOO, Radanovići, Kotor; Lukoil DOO, Konatari bb, Bijelo Polje; Jugopetrol AD, Rožaje.

“Napominjemo da su sve ove kontrole obavljene u planiranom nazoru i da u ovom periodu nije bilo pritužbi i žalbi potrošača na kvalitet goriva”, ističe Ostojić.

Cijene goriva kao u Hrvatskoj i Sloveniji

Za prosječnu platu koja je 511 eura u Crnoj Gori, građani mogu kupiti 403 litra goriva. Najviše goriva u zemljama regiona, prema svojoj prosječnoj plati, mogu sipati Slovenci i to 855 litara, slijede Hrvati koji za svoju platu u automobil mogu usuti 608 litara. Bosanci za prosječno primanje kupuju toče 459, dok se u Srbiji za 459 eura, koliko je prosječna plata u toj državi, može točiti 380 litara.

Cijene goriva u Crnoj Gori slične su kao u Hrvatskoj, gdje je prosječna zarada veća za 60-ak odsto (832 eura), ili Sloveniji, gdje je prosječna zarada dvostruko veća (1.077 eura).

Eurosuper 95 u Crnoj Gori košta 1,31 euro isto kao u Hrvatskoj i za jedan cent skuplje nego u Sloveniji.

Litar super 98 u Crnoj Gori košta 1,35 eura, dok slične vrste goriva MAX100 u Hrvatskoj i Sloveniji koštaju 1,38 eura.

Eurodizel u Crnoj Gori košta 1,20 eura po litru, dok je u Hrvatskoj skuplji za tri, a u Sloveniji za četiri centa.

Od 1. februara ove godine vozači u Bosni i Hercegovini toče gorivo po novim cijenama, uvećanim za povećanje akcizama u iznosu 0,10 eura, uključujući porez na dodanu vrijednost.

I pored povećanja akciza gorivo u BiH je i dalje značajno jeftinije nego u Crnoj Gori. Super 95 kod komšija košta 1,10 eura ili 21 cent jeftinije nego u Crnoj Gori. Super 98 je jeftiniji 22 centa nego kod nas i košta 1,13 eura, dok je eurodizel jeftiniji od crnogorskog za 10 centi i iznosi 1,10 eura.

U Srbiji su obje vrste benzina jeftinije nego u Crnoj Gori-1,22 i 1,29 eura, dok je dizel skuplji za sedam centi-1,27 eura.

113 benzinskih stanica u Crnoj Gori

Inače, u Crnoj Gori ima 30 firmi kojima je izdata licenca za trgovinu na malo naftnim derivatima, dok 26 društava ima licencu za trgovinu na malo tečnim gasom.

“Trgovinom na veliko naftnim derivatima bavi se 32 društva, dok se trgovinom na veliko tečnim naftnim gasom bavi 18 društava. Na teritoriji Crne Gore ima ukupno 113 benzinskih stanica”, kazao je za CdM direktor Regulatorne agencije za energetiku Novak Medenica.

Pojedine benzinske pumpe prodaju gorivo i po nižim cijenama. Iz Ministarstva ekonomije za CdM objašnjavaju kako.

“Uredbom o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata definisane su maksimalno dozvoljene vrijednosti naftnih derivata: BMB 98, BMB 95, euro dizel, kao i vrijednost lož ulja koji se prodaje isključivo u veleprodaji. To znači da je pomenute naftne derivate moguće prodavati po utvrđenim maksimalnim maloprodajnim ili nižim, ali ne i višim cijenama. Naftni derivati koji nisu predmet navedene regulative prodaju se po tržišnom principu”, ističu oni.

Posljednja značajna promjena cijene goriva u Crnoj Gori bila je 20. februara, kada su sve vrste goriva, osim eurodizela, pojeftinile četiri do pet centi.

Izvor: CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *