Euro ojačao uslijed slabljenja dolara u neizvjesnom okruženju

Kurs eura u četvrtak je na međunarodnim tržištima nakratko dostigao 1,24 dolara, jer su ulagači prodavali američku valutu zbog neizvjesnosti na ekonomskom i političkom planu, zanemarivši rast prinosa na dugoročne američke obveznice.

Kurs eura potom se stabilizovao na 1,2387 dolara, u plusu tek blagih 0,1 posto u poređenju s prethodnim zatvaranjem. Američka je valuta prema japanskoj ojačala pak 0,15 posto, na 107,39 jena.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, u takvom je svijetlu skliznuo jutros blagih 0,1 posto, na 89,576 bodova.

Švajcarski franak takođe se ponovno našao pod pritiskom slabljenja pa mu se kurs približio nivou od 1,20 franaka za euro, koje je posljednji put zabilježio u januaru 2015. godine, prije odluke švajcarske centralne banke da odustaje od odbrane minimalnog kursa od 1,2 franka za euro a nakon koje je franak bio snažno poskočio.

Dolar je u azijskom trgovanju u početku nakratko i ograničeno jačao u poređenju s razmjerima jačanja prinosa na 10-godišnje američke obveznice koji su zabilježili najveći dnevni procentualni dobitak od početka marta.

 

Check Also

EPCG obilježava 108. godina rada u znaku investicionog zamaha

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) obilježava 108. godina rada u jeku velikog investicionog zamaha, saopštili su iz …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *