NLB Banka u saradnji sa Slovenačkim poslovnim klubom održala Biznis forum

Dodajte komentar

NLB Biznis forum “Evropske integracije Zapadnog Balkana, uticaj na ekonomiju i razvoj biznisa”održan je juče 17. aprila 2018. godine u hotelu “Regent”, Porto Montenegro u Tivtu. 

NLB Banka je u saradnji sa Slovenačkim poslovnim klubom organizovala ovaj jedinstveni događaj koji je otvorio Duško Marković, predsjednik Vlade Republike Crne Gore uz Martina Leberlea, glavnog izvršnog direktora NLB Banke AD Podgorica.

Učesnici panela Radoje Žugić, guverner CBCG, Mitja Močnik, ambasador Republike Slovenije u Crnoj Gori, Nina Vujošević, državni sekretar Ministarstva finansija, Nebojša Šćekićdirektor Sava osiguranja, predsjednik SPK-a u Crnoj Gori, David Margasonizvršni direktor kompanije Porto Montenegro, Branko Greganovićglavni izvršni direktor NLB Banke Beograd, član UO Privredne komore Srbije, član UO SPK Srbije i Blaž Brodnjakpredsjednik Uprave NLB d.d., su pružili gostima foruma i crnogorskim privrednicima odgovore na političke i ekonomske implikacije procesa integracija Zapadnog Balkana i njenog uticaj na ekonomiju i dalji razvoj poslovnog ambijenta i regionalnog povezivanja.

“Poslovni forumi ovog formata uvijek su dobra prilika za razmjenu ideja i davanje smjernica za razumijevanje veoma zahtjevnog i kompleksnog procesa evropskih integracija, koji pruža izrazito veliki potencijal za jačanje regionalnih investicija i poslovnih povezivanja i razmjene, što pozitivno utiče na ukupan razvoj kako crnogorske ekonomije, tako i svih zemalja Zapadnog Balkana. Značaj ovog događaja je prvenstveno u sagledavanju mogućnosti za regionalno povezivanje u cilju bržeg i jednostavnijeg ostvarivanja poslovnih ciljeva i unapređenja sveukupnog privrednog ambijenta, a samim tim i bržeg ekonomskog razvoja. Teme o kojima se diskutovalo su trenutno veoma aktuelne u crnogorskom društvu, ali i u regionu, što je vjerujem posebno koristilo privrednim subjektima, koji su učestvovali na ovom događaju“ izjavio je povodom održanog panela Martin Leberle, glavni izvršni direktor NLB Banke ad Podgorica.

Fokus NLB Biznis foruma je pored važnih informacija ponudio i različite refleksije, svježe stavove i dublje uvide o daljem putu Crne Gore u procesu integracija, a samo neka od konkretnih pitanja o kojima su panelisti diskutovali su: Koji su najveći izazovi CG u procesu pristupanja EU? Kako se prilagođava bankarski sistem procesu pridruživanja? Aktivnosti Vlade na ispunjavanju ekonomskih kriterijuma za članstvo? Šta članstvo u EU znači za crnogorsku privredu, kakve će koristi imati od toga? Da li će crnogorski tradicionalni proizvodi moći da se prodaju na EU tržištu? Da li će Crna Gora moći zadržati Euro? Šta proces pristupanja Crne Gore znači za regiju?

Opšti zaključak ovogodišnjeg NLB Biznis foruma jeste da se od procesa integracija može očekivati ekonomska stabilnost u zemlji i podsticaj za politički i ekonomski razvoj, kao i mogućnost za regionalno umrežavanje, te je ubrzanje procesa ulaska u EU i način za ostvarenje što bržeg prosperiteta svih aktera u crnogorskom društvu.

Pored poslovnih subjekata događaju su prisustvovali državni zvaničnici i predstavnici diplomatskih predstavništva u Crnoj Gori, važni klijenti iz zemlje i inostranstva, predstavnici Slovenačkog poslovnog kluba, kao i članovi Uprava svih banaka članica NLB Grupe.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *