Naslovne strane dnevnih novina za 18. april – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dnevne novine

Nove investicije u energetiku

Novac obezbijeđen kroz nedavnu emisiju euroobveznica usmjerićemo na refinansiranje javnog duga, relaksiranje opterećenje javnih finansija u naredne tri godine i na taj način više sredstava usmjeravati u kapitalni budžet, kazao je juče premijer Duško Marković, ističući da će to biti prilika za banke da investiraju novac u razvoj infrastrukture i poljoprivrede. Otvarajući biznis forum NLB banke i Slovenačkog poslovnog kluba pod nazivom “Evropske integracije Zapadnog Balkana, uticaj na ekonomiju i razvoj biznisa”, premijer je najavio novi investicioni zamah u energetskom sektoru.

DRŽAVA OD MAJA DVOTREĆINSKI VLASNIK EPCG

Država će do 1. maja uplatiti 68,9 miliona eura italijanskoj kompaniji A2A za otkup 17,25 miliona akcija Elektroprivrede (EPCG) i time povećati vlasnički udio u energetskoj kompaniji na 70,16 odsto, odlučila je Vlada. U Predlogu ugovora o izvršenju put opcije, koji su članovi Vlade usvojili na elektronskoj sjednici u ponedjeljak, predviđeno je da umjesto prve tranše od 35,7 miliona eura za 7,83 miliona akcija, država uplati 68,9 miliona za 17,25 miliona dionica.

Moguće uvođenje avio-linije Podgorica-Peruđa

Predstavnici Aerodroma Crne Gore, Montenegro Airlinesa (MA), Nacionalne turističke organizacije (NTO) i aerodroma Umbria razmatraju mogućnost uvođenja avio-linije Podgorica-Peruđa, što bi, kako su ocijenili, dovelo do bolje privredne saradnje dviju država.

Dan

Korpa veća za 2,7 eura

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe u martu je iznosila 631,9 eura, što je za 2,7 eura ili 0,4 odsto više nego u februaru, pokazuju podaci Monstata. Izdaci za hranu i bezalkoholna pića iznosili su 258,4 eura, što je za dva eura više, a izdaci za neprehrambene proizvode i usluge 373,5 eura, što je uvećanje od 70 centi.

A2A isplaćuju u četiri rate

Vlada će 41,7 odsto akcija A2A u Elektroprivredi (EPCG) otkupiti do 1. avgusta 2019. godine, a oko 230 miliona eura Italijanima će isplatiti u četiri tranše. Predlog ugovora o izvršenju put opcije, koji je Skupštini proslijeđen na usvajanje, Vlada je usvojila u ponedjeljak bez održavanja sjednice, a na osnovu pribavljenog mišljenja većine članova Vlade. Prvobitnim ugovorom Vlada je trebalo da isplati 250 miliona, u sedam godišnjih rata, do maja 2024. godine.

Potpisali memorandum

Udruženje banaka (UBCG) i Nacionalno udruženje procjenitelja Crne Gore potpisali su memorandum o saradnji, čime je definisana buduća saradnja u edukaciji bankara u tom domenu poslovanja. Ta dva udruženja organizovala su krajem prošle sedmice radionicu “Uticaj zakona u EU i evropskih standarda procjene (EVS) na procjenjivanje vrijednosti za svrhe bankarskih zajmova.

Pobjeda

Država postaje vlasnik 70,16 odsto akcija EPCG

Vlada je usvojila Prijedlog ugovora o izvršenju put opcije, kojim je predviđeno da država italijanskoj kompaniji A2A uplati 68.9 miliona eura za 17,25 miliona akcija Elektroprivrede i time poveća vlasnički udio u toj elektroenergetskoj kompaniji sa 57,01 na 70,16 odsto, saopšteno je juče iz Vladinog Biroa za odnose sajavnošću. Prijedlog ovog ugovora biće proslijeđen parlamentu na razmatranje.

Gradiće se najvjerovatnije na Morači i Komarnici

Premijer Duško Marković, na konferenciji u Tivtu, sinoć je ocijenio da su dobri rezultati iz prošle godine nastavljeni i u ovoj i naj avio novi investicioni ciklus u energetici u solarne i hidrocentrale, najvjerovatnije na Morači i Komarnici.

Hotel Čedi otvoriće u avgustu

Novi grad na Mediteranu Luštica Bay se ubrzano razvija kako bi ovog ljeta otvorio vrata prvog luksuznog hotela “Čedi, naselja sa 220 stambenihjedinica i Luštica Bay marine sa 176 vezova. Paralelno se odvija priprema za početak izgradnje novog naselja u Luštici Bay gradskogjezgra Central kao mjesta za privremeni ili stalni boravak za oko tri i po hiljade stanovnika.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *