Inflacija u martu 0,2 odsto

Dodajte komentar

Mjesečna inflacija u martu, mjerena harmonizovanim indeksom potrošačkih cijena (HICP), iznosila je 0,2 odsto, saopšteno je iz Monstata.

Iz Monstata su kazali da su potrošačke cijene u odnosu na isti mjesec prošle godine bile u prosjeku više 3,9 odsto.

“Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena povrća, odjeće, kratkotrajnih dobara za rutinsko održavanje domaćinstva, voća, cipela i ostale obuće, mesa, mlijeka, sira i jaja, kao i usluga ishrane u ugostiteljstvu”, navodi se u saopštenju.

Iz Monstata su naveli da je, posmatrano po glavnim grupama, mjesečni rast cijena zabilježen u grupama odjeća i obuća 1,7 odsto, namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana 0,7 odsto, hrana i bezalkoholna pića 0,4 odsto, ostala dobra i usluge 0,2 odsto.

Pad cijena je zabilježen u grupama prevoz 0,3 odsto, stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva, kao i hoteli i restorani po 0,2 odsto.

Cijene ostalih proizvoda i usluga nijesu se bitnije mijenjale.

“Pozitivne godišnje stope inflacije u martu zabilježene su u grupama alkoholna pića i duvan 27,6 odsto, odjeća i obuća sedam odsto, hoteli i restorani 6,2 odsto, prevoz 3,9 odsto, namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana 2,3 odsto, komunikacije 1,8 odsto, ostala dobra i usluge 1,7 odsto, stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva 1,4 odsto, rekreacija i kultura 0,4 odsto i zdravlje 0,3 odsto”, precizira se u saopštenju.

Negativna godišnja stopa inflacije zabilježena u grupi hrana i bezalkoholna pića 0,6 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *