Godišnju prijavu poreza dostaviti do kraja aprila

Dodajte komentar

Poreska uprava PU pozvala je poreske obveznike da godišnju prijavu poreza na dohodak građana za prošlu godinu podnesu do 30. aprila.

“Poresku prijavu za utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak građana dužni su da podnesu rezidentni poreski obveznici-građani koji su u prošloj godini ostvarili dohodak od samostalne djelatnosti, koja predstavlja osnovnu djelatnost poreskog obveznika, osim za prihode koji se paušalno oporezuju”, navodi se u saopštenju PU.

Pirjavu su, kako se dodaje, dužni da podnesu i poreski obveznici koji su ostvarili dobtitak od imovine i imovinskih prava, kapitalnih dobitaka, iz inostranstva, po osnovu ličnih primanja ostvarenih kod dva ili više poslodavaca, odnosno isplatilaca primanja, a čiji je ukupni mjesečni bruto iznos iznad 720 eura.

“Građani koji obavljaju registrovanu samostalnu djelatnost, odnosno preduzetnici, a oporezuju se po stvarnom dohotku, dužni su da uz prijavu dostave bilanse stanja i uspjeha”, podsjetili su iz PU.

Ti dokumenti se mogu podnijeti putem desktop aplikacije Finansijski iskazi, koja je dostupna na portalu PU.

“U tom slučaju, nakon slanja bilansa stanja i uspjeha na portal PU, poreski obveznici su dužni da ih odštampaju, potpišu i ovjere, te da ih u originalu dostave kao prilog Godišnjoj prijavi nadležnoj područnoj jedinici”, precizirali su iz PU.

Nerezidentni građani podnose poresku prijavu za prihode ostvarene u Crnoj Gori po osnovu kapitalnih dobitaka i izdavanja u zakup imovine pojedincima.

“Poreska prijava se podnosi u jednom primjerku, područnom poreskom organu, neposredno ili putem pošte”, zaključuje se u saopštenju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *