Facebook: Korisnici će morati da pristanu na praćenje ili izbrišu nalog

Dodajte komentar

Facebook je konačno odgovorio na glasine da će morati da prestane da prikuplja lične informacije korisnika, koje koristi za plasiranje reklama. Kompanija je saopštila da te prijedloge odbija, te da će zatražiti od svih da pristanu na praćenje, ukoliko žele da nastave da koriste tu društvenu mrežu.

Pravila na Facebook-u u suprotnosti su sa novim zakonom o privatnosti Evropske unije, koji bi trebalo da stupi na snagu sljedećeg mjeseca, te koji obećava najveći preokret na polju zaštite privatnosti na mreži od rađanja interneta. Preduzeća će se, prema tom zakonu, suočiti sa novčanim kaznama ako prikupe ili koriste lične informacije bez dozvole.

Zamjenik direktora za privatnost u kompaniji Rob Šerman izjavio je da će ta društvena mreža ove nedjelje početi da traži od Evropljana da dozvole Facebook-u da na različite načine koristi njihove podatke.

Ipak, podsjetio je, Facebook je usluga koja je podržana upravo reklamiranjem.

“Korisnici će moći da ograniče vrstu podataka koje oglašivači koriste za ciljanje svojih proizvoda i usluga”, dodao je on, ističući da su svi oglasi na Facebook-u u određenoj mjeri ciljani, a to važi i za reklamiranje van interneta.

Najveća društvena mreža na svijetu koristiće takozvane “ekrane za dozvolu”, stranice na kojima će korisnici morati da daju saglasnost klikom na opciju “prihvati i nastavi”, dok klik na opciju “odbij” uopšte neće biti moguć.

Kako objašnjavaju, biće moguće upravljanje podešavanjem podataka.

“Ljudi mogu da odluče da napuste Facebook ako žele”, zaključio je Šerman.

Regulatori, investitori i zastupnici prava na privatnost pažljivo će pratiti hoće li se Facebook pridržavati zakona EU, nakon što je upleten u skandal povezan upravo sa privatnošću. Prošlog mjeseca otkriveno je da su lični podaci miliona korisnika bez njihove dozvole završili u rukama firme Cambridge Analitica, koja pruža usluge političkog konsaltinga, što je dovelo do saslušanja osnivača Facebook-a Marka Zakerberga u američkom Kongresu.

Od 87 miliona korisnika, čiji su podaci zloupotrijebljeni, velika većina, odnosno skoro 70 miliona, je iz Sjedinjenih Američkih Država, a Evropska komisija ranije je saopštila da je moguće da su kompromitovani lični podaci do 2,7 miliona Evropljana.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *