Najveći evropski program za mlade društvene preduzetnike stiže u 4 crnogorska grada

Dodajte komentar

U četiri crnogorska grada tokom ove nedjelje će biti održane motivacione i inspiracione radionice najvećeg evropskog programa podrške društvenom preduzetništvu mladih – . Riječ je o programu koji već tri godine postoji i u Crnoj Gori, a mladima pruža stručnu podršku, novac za pokretanje posla i prilike za putovanja.

Fabrika ideja je radionica koja na zanimljiv i interaktivan način mlade upoznaje sa mogućnostima koje pruža društveno preduzetništvo. Riječ je o načinu poslovanja koji osim zarade, podrazumijeva i ulaganje u rješavanje nekog od društvenih problema. Ova radionica prvi je korak učešća u ovom programu koji okuplja mlade iz 26 zemalja Evrope, Afrike i Azije.

Prva radionica održana je u IPC Tehnopolis u Nikšiću, a slijede radionice:

  • U utorak 17. aprila od 17 do 20 sati u m:tel Digitalnoj fabrici u Podgorici,
  • U srijedu 18. aprila od 11 do 13 sati u multimedijalnoj sali Opštine Tivat,
  • U četvrtak 19. aprila od 14 do 17 sati u Srednjoj ekonomsko-ugostiteljskoj školi u Baru

Nagrada za društvene promjene (Social Impact Award – SIA) najveći je evropski program podrške idejama za razvoj društvenih biznisa, posvećen mladima. Ovaj program pokrenuli su 2009. jedan od najprestižnijih ekonomskih univerziteta na svijetu – Bečki univerzitet za biznis i ekonomiju (WU) uz podršku bečkog Impact Hub-a i Erste Fondacije.

U Crnoj Gori sprovodi se od 2016. godine, a dosadašnji pobjednici dobili su dalju mentorsku podršku, putovanja na međunarodne SIA samite u Beču i Beogradu i ukupno 14.000€ direktne finansijske podrške za ostvarivanje njihovih ideja za društvene biznise. Ove godine timovi pobjednika dobiće prilike za usavršavanje u zemlji i inostranstvu, putovanje na SIA Samit koji se održava u prestonici Gruzije, Tbilisiju i početni kapital od po 1.500 eura.

Prijave za ovogodišnji ciklus Nagrade za društvene promjene u Crnoj Gori otvorene su do 15. maja na platformi www.socialimpactaward.me. Ovaj program sprovodi regionalni Propulsion Fond koji u programe društvene dobrobiti širom regiona godišnje sa partnerima ulaže više od 600.000 eura. Podršku programu pružaju Erste banka, Coca Cola HBC, Privredna komore Crne Gore, Univerzitet Donja Gorica i ostali partneri spremni da ulažu u mlade koji imaju ideje za društvene biznise.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *