Kompanija “Avast” će biti najveći tehnološki IPO u Londonu ikada

Češki proizvođač antivirusnog softvera “Avast” potvrdio je namjeru da uvrsti akcije na Londonskoj berzi što će biti najveća tehnološka inicijalna ponuda akcija na tom tržištu u njegovoj istoriji.

Prema navodima Financial Timesa, “Avast” bi u IPO-u mogao biti vrednovan na oko četiri milijarde dolara, a početak trgovanja u kompaniji očekuju početkom maja.

Objavljujući namjeru uvrštenja akcija, predsjednik Uprave “Avast”-a Vincent Steckler izjavio je da je kompanija tokom proteklih 30 godina izrasla iz startupa u jednog od vodećih proizvođača antivirusnog softvera, sa korisničkom bazom od 435 miliona ljudi širom svijeta. “Ova transformacija naše kompanije dogodila se zbog dramatičnog povećanja broja i vrsta računarskih pretnji što sve više zabrinjava korisnike”, istakao je Steckler.

Prema njegovim očekivanjima, tržište antivirusnih proizvoda godišnje će rasti po stopi od 10 odsto i dostići vrijednost od 21 milijardu dolara do 2021. godine. “Naša velika baza korisnika stvara efekt mreže i pokreće naše napredne programe zaštite”, ističe se u saopštenju.

Prema Stecklerovim riječima, uvrštenje na Londonsku berzu “prirodno se uklapa” u planove kompanije. “Avast” je u vlasništvu “CVC Capital Partnersa”, a u toj investicionoj kompaniji planiraju da izlistaju na berzi i još neke kompanije čije udjele drže, prenosi “Poslovni dnevnik”.

Osim “Avasta”, na berzi bi se trgovalo i akcijama španskog proizvođača odjeće “Cortefiela” i operatera igara na sreću “Sky Bet”, navode upućeni izvori. Inače, poznavaoci tržišta tvrde kako nekoliko investicionih kuća razmišlja o uvrštenjima akcija kompanija, koje posjeduju, jer smatraju kako im tržišne okolnosti idu na ruku. Međutim, dio takvih planova već se izjalovio. Američki fond “Carlyle” i švajcarski trgovac naftom i derivatima “Vitol” odustali su ove nedjelje od izlaska na berzu potencijalno vrijednog dvije milijarde eura. Za stopiranje planova okrivljeni su nepovoljni tržišni uslovi, prenosi Financial Times.

Check Also

Societe Generale Montenegro zapošljava: Blagajnik ekspoziture Kotor, Tivat, Herceg Novi

P R I D R U Ž I   S E   T I M U   N …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *