Kineski “Linglong” stiže u Srbiju: Investicija vrijedna 400 miliona eura

Dodajte komentar

Poznati kineski proizvođač guma “Linglong”, koji već godinu traži adresu za evropski pogon, sve je bliže odluci. Ako je suditi po napisima u stranim medijima, u konkurenciji četiri države najveće šanse ima Srbija.

Kako “Novosti” nezvanično saznaju, kineski gigant još pregovara sa srpskim institucijama.

Riječ je o investiciji, vrednoj 400 miliona eura, najvećoj stranoj u našu industriju. Namera je da iz nove fabrike godišnje izađe deset miliona putničkih guma, dva miliona teretnih i 10.000 guma za terenska vozila.

“Evropski gumarski žurnal”, pozivajući se na kineski izvor, nedavno je objavio da su Kinezi odlučili i da je Srbija definitivni izbor. Vijest je prenio i češki privredni list “Hospodarske novini”, jer je Češka važila za ozbiljnog kandidata, pišu Večernje novosti.

“Iako je češki predsjednik Miloš Zeman prilikom posjete Moravsko-šleskoj oblasti najavio da će tu doći, kineska fabrika guma je između Češke, Poljske, Slovačke i Srbije izabrala Srbiju”, piše češki list.

Navode češkog lista nisu željele da zvanično komentarišu češke institucije zadužene za razgovore sa investitorima. Baš kao ni srpske.

“Tačno je da se “Linglong” interesovao za ulaganje u Srbiju, ali se konačna odluka još ne zna”, rekli su od upućenih u gumarsku industriju Srbije, dodajući da se pregovori vode na državnom nivou.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *