Biznis lekcija: Život je previše kratak da bi živjeli tuđe snove

Dodajte komentar

Hju Hefner, osnivač Plejboja, bio je sinonim za uzbudljiv i divlji život. Pomjerao je granice i živio po svojim pravilima.

Krajem 1953. godine, Amerika je izlazila iz korejskog rata, a Velika depresija i Drugi svjetski rat polako su postajali samo prošlost koje su se Amerikanci nerado sjećali.

Te godine izašao je i prvi broj magazina Plejboj.

Američko društvo prve polovine dvadesetog vijeka i dalje je bilo prilično konzervativno, a brak i porodica smatrani su glavnim temeljima društvenog statusa. Hefner je iznjedrio alternativni standard i redefinisao status generacija muškaraca. Kosilice i ribolovačku opremu zamijenio je novim simbolima: martini čaše, džemper od kašmira i prelijepa devojka kao sastavni delovi novog načina života.

Biti singl sada je bio izbor.

Od ranog djetinjstva Hefner je želio da se bavi izdavaštvom pa je još u srednjoj školi crtao karikature za školske novine. Ipak prvi ozbiljniji angažman dobio je ranih pedesetih kao copywriter za magazin Esquire.

Da tadašnji Hefnerov šef nije odbio da mu poveća platu za pet dolara Plejboj možda nikada ne bi ugledao svjetlost dana. Ideja magazina možda nije bila revolucionarna, ali je brojnim poslovnim potezima učinio da on postane generator promjena tokom decenija postojanja.

Hefner je objavio prvi broj bez datuma zato što nije očekivao da će ikada izaći drugi.

Ipak, sada opštepoznata fotografija Merilin Monro bila je prelomna tačka za uspjeh. Govoto svi u Americi u to vrijeme znali su za postojanje ove fotografije, ali nijedan magazin nije se usudio da je objavi. Rizik od krivičnog gonjenja za distribuciju opscenog materijala bio je preveliki za mnoge. To je bio rizik koji je Hefner bio spreman da preuzme.

Uspjeh prvog broja pokazao je da Plejboj ipak ima budućnost dužu od jednog broja. Želeći da časopis učini poznatim ne samo po intrigantnim fotografijama, Hefner je pažljivo kreirao i književni sadržaj. Uskoro je počeo da objavljuje radove priznatih pisaca kakvi su bili Vladimir Nabokov i Tenesi Vilijams.

Kombinacija izazovnih fotografija, sadržaja visokog kvaliteta i kolumni namenjenih mladim urbanim muškarcima pokazala se kao dobitna.

Iako je bio optuživan za objektivizaciju žena i bahati hedonizam Hju Hefner je tokom svoje karijere povlačio brojne poslovne poteze vrijedne pažnje i sjećanja.

Plejboj je jedan od prvih magazina sa afro-američkim modelom na naslovnoj strani. Plejboj je bio na vrhu, sa oko 10 miliona pretplatnika, kada je Hefner, u oktobru 1971. Godine, stavio Darine Stern na naslovnu stranu. Sa čuvenom afro-frizurom, pokrivena plajboj stolicom na “strateškim mjestima”, Stern je trebalo da predstavi svu ljepotu afro-američkih žena u vrijeme kada su se one borile za poštovanje i priznanje u američkoj kulturi. Američko udruženje urednika časopisa ovu naslovnicu je proglasilo jednom od 40 najuticajnijih u prethodnih 40 godina.

1988. godine postavio je svoju ćerku Kristin za direktora Plejboj imperije i tako pomogao stvaranju jednog od prvih ženskih medijskih mogula. Ona je donijela mnoge značajne odluke koje su Plejboj održale u životu i pored velike konkurencije i procvata interneta.

Hefner je podsticao razmjenu različitih mišljenja kada drugi to nisu željeli. Predsjednički kandidat hrišćanskog porekla Džimi Karter priznao je u jednom broju da je „više puta načinio preljubu u svom srcu“ što je njegovu kampanju učinilo jednom od najkontraveznijih predsjedničkih kampanja u Americi ikada.

Tada radikalnom i osporavanom borcu za ljudska prava pod imenom Malkom X dao je mogućnost da iznese svoju viziju kada su mu sve druge mainstream publikacije za to zatvorile vrata.

Iako je već bio milioner koji je mogao sebi da priušti udobnu vožnju kroz uspjeh, Hju Hefner se nije plašio da dâ prostora nepopularnim ili kontroverznim mišljenjima i da preduzima korake koji su unosili pometnju u važeća pravila građanskog društva.

Hefner je bio mnogo više od ludih žurki i svilenog bade-mantila. Bio je mudar preduzetnik koji je, pored objavljivanja jednog od najuspješnijih svjetskih časopisa, napravio izuzetno profitabilnu poslovnu imperiju. U gotovo pola vijeka gledao je svoj biznis kako raste, propada tokom 80-tih i diže se iz pepela 90-tih.

Živio je svoj san po svojoj mjeri, ali i pomogao mnogima da ispričaju svoju priču i ostvare svoje snove. Nikada nije birao siguran put pa je tako, pored izgradnje uspješnog biznisa, pokretao i značajne društvene revolucije. Zato ih vrijedi pomenuti da ne bi ostale zaboravljene u senci Plejboj vile i raskoši u kojoj je uživao.

(MojaFirma)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *