Novi šef razmatra prodaju dijela Volkwagena

Herbert Diess, novi prvi čovjek Volkswagen grupe, izjavio je kako će razmotriti prodaju imovine i ubrzati donošenje odluka u vrijeme kada se njemački proizvođač automobila suočava sa seizmičkim promjenama tehnologije u industriji udaljavajući se od skandala s dizelskim emisijama.

Govoreći na svojoj prvoj konferenciji za novinare na mjestu glavnog izvršnog direktora u VW-ovom sjedištu, Diess je rekao da će pod lupu staviti različitu imovinu u portfelju VW grupe, koja uključuje motociklističku kompaniju Ducati i proizvođača prenosnika Renk, te razmotriti ima li je smisla zadržati.

“Razmotrićemo sve opcije”, rekao je Diess, dodajući kako to može uključivati ​​ulaganje u poslovanje ili prodaju.

Diess je takođe rekao da će VW uskočiti u kompaktniju strukturu. Proizvođač će postaviti novog glavnog operativnog službenika za brand VW-ovih putničkih automobila kako bi rasteretio Diessa.

“Uvjeren sam da će odabrani COO-a puno stvari raditi na pravi način i bez moje neposredne uključenosti”, rekao je Diess.

Reorganizacija će biti koncentrisana u Diessovim rukama, jer će on takođe dobiti nadzor nad grupom za istraživanje i razvoj, plus ono što se u VW-u zove “Vehicle IT” ili povezivanje.

Diess će nastojati da 640.000 zaposlenih što lakše preusmjeri na proizvodnju na električne i autonomne automobile i nove digitalne usluge kao što su dijeljenje vožnje (taksi usluge kakve nudi Uber i drugi).

Check Also

Sekulić: Vlada cijenom struje vodi računa o najugroženijima i racionalnoj potrošnji

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić u intervjuu portalu CdM tvrdi da odlukom o ukidanju naknade (za …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *