NLB ostvarila 225 miliona eura dobiti

Nova Ljubljanska banka (NLB) poslovala je u 2017. godini s 225 miliona eura dobiti, što je dvostruko više od dobiti ostvarene 2016. godine, objavila je u petak slovenačka bankarska grupacija koja je u stopostotnom vlasništvu države.

Grupa NLB ostvarila je odličan rezultat i neto dobit u iznosu od 225,1 milion eura, što je povećanje za 105 posto u odnosu na godinu prije, objavljeno je u saopštenju nakon sjednice Nadzornog odbora NLB-a na kojoj je potvrđeno finansijski izvještaj za prošlu godinu.

“Nadzorni odbor izražava zadovoljstvo postignutim rezultatima, najboljim u istoriji NLB grupe”, navodi se u saopštenju.

Sve članice NLB grupe poslovale s dobiti – u matičnom, slovenačkom dijelu poslovanja ostvarena je dobit od 190 miliona eura, a ostalo u njenim kompanijama kćerima u BiH, Srbiji, Makedoniji i Crnoj Gori.

Prema najavama, detaljnije informacije o poslovanju NLB-a biće poznate u ponedjeljak, kada će ta banka objaviti revidirani izvještaj za banku i za grupu.

Neki slovenački mediji prenose i kako bi Slovenija, kao 100-postotna vlasnica NLB-a, za prošlogodišnje poslovanje mogla dobiti visoku dividendu te da bi, prema nekim nezvaničnim informacija, moglo biti predloženo da se cjelokupna dobit matične banke isplati kao dividenda. No, to je, kako pritom napominju mediji, upitno zbog navodnih zahtjeva Evropske komisije da se dobit rezerviše jer je došlo do odlaganja njene privatizacije te zbog nejasnoća oko rizika što je za NLB potencijalno nose tužbe Privredne banke Zagreb i Zagrebačke banke oko NLB-ovih dugova za tzv. prenesenu staru deviznu štednju hrvatskih štediša.

Check Also

Šest savjeta za proljećno uređenje stana

Proljeće je i zvanično stiglo, a s njim i pozitivne promjene koje u naš život …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *