Naslovne strane dnevnih novina za 14. april – Najvažnije vjesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dnevne novine

Nikad više letova ka Crnoj Gori

Pred Aerodromima Crne Gore su najizazovniji mjeseci, jer prema najavama koje imamo, svi rekordi će biti porušeni kada je u pitanju promet putnika i aviona. Samo preko Aerodroma Tivat naša država će ove sezone biti povezana sa 44 destinacije, a preko podgoričkog sa 36, kazao je u intevjuu Vikend novinama izvršni direktor ovog preduzeća Danilo Orlandić.

Dokazano povjerenje u finansijski sistem

Veliko interesovanje koje su pokazali investitori prilikom emisije euroobveznica dokaz je njihovog povjerenja u stabilnost finansijskog sistema Crne Gore, ocijenio je dekan Ekonomskog fakulteta Nikola Milović. Crna Gora je u četvrtak uspješno okončala emisiju obveznica vrijednih 500 miliona eura, čime je po kamatnoj stopi od 3,375 odsto i sa rokom otplate od sedam godina, omogućeno refinansiranje obveznica koje su dospijevale na naplatu naredne tri godine.

Polovina dobiti CBCG ide u državni budžet

Centralna banka (CBCG) ostvarila je u prošloj godini 2.7 miliona eura dobiti, od čega će polovinu preusmjeriti u državni budžet, odlučio je Savjet vrhovne monetarne institucije. Preostalih 50 odsto novca će se usmjeriti u jačanje osnovnog kapitala CBCG, što je definisano Odlukom o povećanju osnovnog kapitala vrhovne monetarne institucije, koju je Savjet usvojio u petak.

Dan

Željezara napravila 33 miliona gubitka

Tosčelik, firma koja upravlja nekadašnjom Željezarom, i u 2017. godini je nastavila da niže višemilionske gubitke. Minus u poslovanju u 2017. godini je iznosio preko sedam miliona eura, pokazuju podaci iz finansijskog iskaza te kompanije dostavljeni Poreskoj upravi. Time je ukupan gubitak preduzeća koje je 2012. godine kupilo imovinu Željezare dostigao 33 miliona eura.

Oboriće odluku Ustavnog suda

Bivši radnici Kombinata aluminijuma (KAII) najavili su da će Ustavnom sudu dostaviti dokaz da Prerada i Kovačnida nijesu sastavni dio tog preduzeća, već nezavisne firme. Predstavnik bivših radnika KAP-a Zoran Vukotić kazao je da će u ponedjeljak tražiti od Privrednog suda dokumenta kojima se potvrđuje da su Prerada i Kovačnica firme nezavisne od KAP-a.

Vladi daju 1,35 miliona

Savjet Centralne banke (CBCG) donio je odluku o raspodjeli dobiti vrhovne monetarne institucije za prošlu godinu, prema kojoj se ostvarena dobit, u iznosu od 50 odsto, raspoređuje u državni budžet, dok će se druga polovina usmjeriti u jačanje osnovnog kapitala CBCG.

Pobjeda

Rudnik uglja u plusu 5,8 miliona

Rudnik uglja je prošlu godinu završio u plusu 5,8 miliona eura, što je 2,1 milion bolji rezultat nego godinu ranije. Prihod je bio 41,4, a reshod 34,6 miliona eura.

Očekuje eksploziju turista iz Zapadne Evrope

Turisti su počeli da stižu već od 1. januara kao nikada do sada, dok je sezona počela 28. marta kazao je predsjednik CTU Žarko Radulović. On najavljuje da ćemo ove godine imati uspješniju sezonu nego lani i da ćemo imati “eksploziju” turista iz Zapadne Evrope.

Zaimović: Postali smo druga banka na tržištu

Depoziti Hipotekarne banke su na kraju prošle godine dostigli 392 miliona eura, krediti 216 miliona, a profit 4,2 miliona, izjavio je glavni izvršni direktor banke Esad Zaimović.Istakao je da su besprijekorna usluga i posvećenost klijentima, motivisanost i konstruktivan timski odnos zaposlenih, kao i implementacija savremenih bankarskih usluga, omogućili da banka kraj prošle godine završi s izuzetnim rezultatima.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *