M:TEL Digitalna fabrika osnažila domaću startap zajednicu

Dodajte komentar

M:tel digitalna fabrika za svega pola godine postojanja postala je srce digitalne zajednice Crne Gore. Od otvaranja M:tel digitalne fabrike, koje je bilo 20. septembra prošle godine do danas, organizovano je preko 50 događaja saopštila je „Pobjedi“ PR M:tel digitalne fabrike Bojana Maraš.

Maraš je naglasila da je tematika događaja bila široka, pa su posjetioci mogli da čuiju predavanja o startapovima, berzanskom trgovanju kao i 3D štampi, robotici i slično.

“Od 50 događaja koji su održani u Mtel digitalnoj skoro 20 su bili MeetUpovi, zatim desetak panela diskusija, organizovane su takođe i radionice info sesije te startapvikendi. Predavači su uglavnom bili regionalni eksperti u digitalnoj sfeti te je njihovo iskustvo dobro došlo lokalnim freelancerima i preduzetnicima. Cilj M:tel digitalne fabrike je traganje za novim idejama i ljudima koji su spremni da pokrenu sopstveni tehnološki biznis i freelancerima koji traže inspirativan prostor u kome će stvarati. Kompanija M:tel će biti eventualni partner za promociju, distrubuciju kao i ulaganje u najbolje projekte. Dakle, ukoliko se uklopi u strateške pravce razvoja M:tel je potencijalno zainteresovan da investira u dalji razvoj tog proizvoda”, kazala je Maraš.

Predavanja u M:tel digitalnoj fabrici održali su između ostalih Vanja Vulić jedan od osnivača NVO Digitalizuj. Me, zatim stručnjak za kriptovalute i blockchain tehnologiju Aleksandar Matanović, regionalni ekspert u polju komunikacija Relja Dereta, zatim izvršni direktor ICT HUB-a iz Beograda Kosta Andrić, ekpert za digitalnu transformaciju Senad Kulenović i mnogi drugi. Organizovani su i kursevi robotike i 3D štampe za djecu od osam do 12 godina, a u junu će biti organizovana i školica robotike za djecu.

M:tel digitalna fabrika želi da ojačaja crnogorsku digitalnu zajednicu tako da je za sve događaje koji su bili organizovani ulaz bio besplatan.

“Imajući u vidu da nam je u toku i promotivni period freelanceri takođe mogu koristiti besplatno naš prostor. Za šest mjeseci kroz M:tel digitalnu fabriku prošlo je na stotinu freelancera od kojih je pored domaćih bilo freelancera iz SAD-a, Rusije, Poljske, Izraela, Rumunije. Želimo da M:tel digitalna fabrika bude mjesto na kome ćemo zajedno stvarati, poigravati se sa novim tehnologijama, učiti jedni od drugih, razmjenjivati ideje i iskustva i na taj način osnažiti IT i startap zajednicu u Crnoj Gori”, saopštila je PR M:tel digitalne fabrike.

Ona naglašava da je jako bitan segment M:tel digitalne fabrike i coworking prostor.

“Već odabirom lokacije pokazali da želimo da ozbiljno doprinesemo razvoju koncepta coworkinga u Crnoj Gori. Sam concept coworkinga ne predstavlja samo dijeljenje radnog prostora sa nekim već ima mnogo dublje značenje odnosno predstavlja stvaranje kreativne , nove radne sredine u kojoj ljudi mogu dijeliti ideje, sarađivati i na taj način širiti svoje poslovanje i dovesti svoj proizvod do savršenstva. Jako smo ponosni što je naš coworking prostor jako brzo zaživio i okupio crnogorsku startap scenu. Moderno opremljen i jako inspirativan prostor nalazi se u strogom centru grada, u Ulici Vuka Karadzića a na tri nivoa posjeduje sve što je potrebno za kreativan i prije svega uspješan rad dakle od tihe zone za rad do prostorija za sastanke , zone za MeetUpove pa sve do sobe za razonodu odnosno našeg playroom-a”, navela je ona.

Maraš naglašava da je M:tel digitalna fabrika svoj razvojni put počela sa Startap akademijom, prvom akademijom tog tipa održanoj u Crnoj Gori.

“Naša prva startap akademija, koja je nedavno završena brojala je 21 tim. Njihove ideje su bile raznovrsne, od aplikacije koja je predviđena za pomoć ljudima iz Crne Gore koji odu u inostranstvo da traže posao pa do aplikacije koja služi za promociju i umrežavanje sportista. Razvovrsne i originalne ideje su zaista optimistične i pokazuju da u Crna Gora ima potencijala da u svijetu startapa učini mnogo”, saopštila je Maraš.

Ona je naglasila da je M:tel prvi telekomunikacioni operator u regionu koji je otvario ICT Hub za Startup kompanije.

Izabrani finalisti Startap akademije

Maraš navodi da je M:tel digitalna fabrika prije desetak dana izabrala troje finalista koje su od M:tela dobili vrijedne nagrade i samim tim postali su potencijalni partneri za investiciju.

“Izabrani timovi su startap pod nazivom „Kukica“ koji predstavlja svojevrsan online shop odnosno mjesto gdje svi balkanski kreativci mogu da kače svoje rukotvorine. Drugoizabrani tim je vezan za poljoprivredu i njegov naziv je „Tech u poljoprivredi“. Cilj ovog projekta je umrežavanje poljoprivrednika kao i primjena modernih tehnologija u poljoprivredi. Takođe, nagradu je dobila i ekipa okupljena oko startapa „City Beep“ čija aplikacija omogućava pronalazak zanimljivih lokacija u gradu kao i njihovo rezervisanje. Nakon ljeta biće organizovana druga Startap akademija M:tel digitalne fabrike tako da timovi imaju cijelo ljeto da osmisle ideje, okupe timove, dakle da kreiraju, osmisle i što je najvažnije profitiraju”, zaključila je ona

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *