Volkswagen kreće u radikalnu transformaciju

Njemački automobilski gigant Volkswagen se mijenja. Kompanija je potvrdila da  osim smjene generalnog direktora Matthiasa Muellera kojeg će zamijeniti Herbert Diess, kreće u veliko restrukturiranje.

Stvoriće se tri nove grupe brendova – ‘Volume’, ‘Premium’ i ‘Super Premium‘, a ‘Truck & Bus’ će biti dodatno pokrenut prema izlasku na tržište.

Cilj izmjena je decentralizacija odlučivanja u vodstvu kompanje koje bi trebalo postati brže i fleksibilnije.

Volkswagen, koji se bori s Toyotom za titulu najvećeg svjetskog proizvođača automobila, nosi se s posljedicama skandala oko emisije štetnih gasova dizelaša iz 2015. koji je rezultirao nekoliko milijardi dolara vrijednim tužbama u više država, posebno u Sjedinjenim Državama.

Čelnik nadzornog odbora Hans Dieter Poetsch istaknuo je kako je Diess kao rukovodilac robne marke dokazao da ima ‘brzinu i elan kojima može implementirati procese radikalne transformacije’.

 

Posljednje informacije pokazuju da VW u 2017. bilježi velik rast profita, čak i usprkos nošenja s posljedicama skandala koje i dalje snažno pogađaju tu grupaciju koja uključuje i automobile marke Audi, Seat i Škoda.

Check Also

Guverner Žugić na sastanku Kluba guvernera zemalja centralne Azije, regiona Crnog mora i Balkana

Guverner Centralne banke Crne Gore dr Radoje Žugić učestvuje na 40. sastanku Kluba guvernera zemalja …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *