Naslovne strane dnevnih novina za 13. april – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dnevne novine

Crna Gora novo tržište za investitore

Crna Gora je, sa stanovišta investitora, relativno novo i otvoreno tržište, sa pozitivnim karakteristikama poput eura kao valute, konkurentnih poreza, kvalifikovane radne snage, liberalne pravne regulative i članstva u NATO, ocijenio je državni sekretar u Ministarstvu finansija Nemanja Katnić.

U blokadi 16.690 preduzeća

U Crnoj Gori je na kraju marta u blokadi bilo 16.690 preduzeća i preduzetnika, 0,72 odsto više nego u februaru, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG). Ukupan iznos duga na osnovu kojeg su blokirani računi je 599,78 miliona eura, što je 2,22 odsto više nego u februaru.

Država emitovala obveznice vrijedne pola milijarde eura

Crna Gora je juče na inostranom tržištu emitovala obveznice u iznosu od 500 miliona eura, čime je pod povoljnom kamatnom stopom od 3,375 odsto omogućeno refinansiranje obveznica koje su dospijevale na naplatu u naredne tri godine. Ročnost emitovanih obveznica je sedam godina, a kamata po kojoj se zadužila država je, prema riječima ministra finansija Darka Radunovića, najniža koja je do sada postignuta na tržištu.

Dan

Savjetu istekao mandat prije godinu i po

Savjet Centralne banke (CBCG), organ koji upravlja vrhovnom monetarnom institucijom, godinu i po funkcioniše bez izbornog legimiteta, ukazao je potpredsjednik Demokrata Vladimir Martinović.

EU ne da pare za drugi blok

S obzirom na to da nije planirano da projekat izgradnje drugog bloka Termolektrane Pljevlja (TEP) bude finansiran iz evropskih fondova, on se nije našao na jedinstvenoj nacionalnoj listi prioritetnih infrastrukturnih projekata, saopštili su iz Ministarstva ekonomije i dodali da valorizacija pljevaljskih energetskih resursa svakako ostaje prioritet Vlade.

Povećan dug

U Crnoj Gori je, prema podacima Centralne banke (CBCG), na kraju marta u blokadi bilo 16,69 hiljada preduzeća i preduzetnika, 0,72 odsto više nego u februaru. Ukupan iznos duga na osnovu kojeg su blokirani računi je 599,8 miliona eura, što je 2,22 odsto više nego u februaru.

Pobjeda

Provjera procjene imovine Dakića

Komisija procjenjivača kojaje imovinu bivše fabrike “Radoje Dakić procijenila na 66,5 miliona eura moraće pred sudom da se izjasni da li je koristila Odluku o izmjenama i dopunama DUP-a Radoje Dakić, koju je Ustavni sud ukinuo polovinom prošle godine. Ukoliko jeste, biće potrebno utvrditi da li je to uticalo na visinu procjene.

Digitalizacija je budućnost Crne Gore

M:tel digitalna fabrika za svega pola godine postojanja postala je srce digitalne zajednice Crne Gore. Od otvaranja M:tel digitalne fabrike, koje je bilo 20. septembra prošle godine do danas, organizovano je preko 50 događaja, saopštila je “Pobjedi pi-ar M:tel digitalne fabrike Bojana Maraš.

Ne krše obaveze prema STO i CEFTA

Crna Gora projektom “Kupujmo domaće nije narušila preuzete obaveze iz članstva u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji i CEFTA kazao je generalni direktor za investicije, razvoj malih i srednjih preduzeća i upravljanje EU fondovima u Ministarstvu ekonomije Radosav Babić na panelu ,,Kako stimulisati domaće proizvode i usluge, a ne narušiti preuzete međunarodne obaveze, kojijejuče održan u Privrednoj komori.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *