Radnici Škode pobijedili: Plata u aprilu najveća ikad

Dodajte komentar

Sindikati u najvećoj češkoj fabrici automobila, Škoda iz Mlade Boleslave, izborili su do sada najveće povišice zarada od prelaska u okrilje koncerna Folksvagen.

To je iznos prosječne plate od 2.000 eura kao i specijalni bonus u maju od 2.600 eura, za 46 odsto veći nego prošle godine.

Plate za 25.000 matičnih od ukupno oko 30.000 radnika koliko Škoda ima porašće od 1. februara za 12 odsto, na prosječnu bruto zaradu od 2.000 eura a u maju će sa aprilskom platom dobiti i godišnji redovni bonus od 2.600 eura, što je za 46 odsto veći bonus od prošlogodišnjeg.

“Ovo je najbolji rezultat pregovora sindikata KOVO od prelaska pod Folksvagen. Aprilska plata kada se uračunaju sve povišice, dodaci za prekovremeni i noćni rad i bonus kod većine radnika Škode dostići će 4.000 evra što je zaista bogata isplata”, kazao je za novi broj sindikalnog nedeljnika fabrike šef Škodinih sindikata Jaroslav Povšik.

Kada se uračunaju bonusi i povišice za rad u smjenama i prekovremeni rad, jesenje premije i tzv. varijabilni bonus krajem godine koji zavisi od poslovnih rezultata preduzeća, sindikati su proračunali da će primanja radnika u fabrici u Mladoj Boleslavi porasti ove godine za 20 odsto a u Kvasinama čak za 30 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *