Naslovne strane dnevnih novina za 12. april – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dnevne novine

Crnogorska ekonomija će u 2018. rasti 2,8 odsto

Crnogorska privreda zabilježiće ove godine rast od 2,8 odsto, u odnosu na prošlogodišnjih 4,4 odsto, a u centru pažnje biće i dalje fiskalna konsolidacija, poboljšanje naplate poreza i otvaranje novih radnih mjesta kroz privatni sektor, pokazuju nove projekcije Svjetske banke (SB).

Do 3.500 eura za veću inovativnost preduzeća

Javni poziv za učešće u programu za unapređenje inovativnosti malih i srednjih preduzeća, koji je otvoren do 10. maja, mikro, malim i srednjim preduzećima nudi pravo na finansijsku pomoć u iznosu do 3.500 eura, tačnije do 50 odsto opravdanih troškova bez PDV-a, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije. Ukupan budžet opredijeljen za realizaciju ovog projekta, za koji je javni poziv objavljen juče, iznosi 50.000 eura.

Ima interesovanja za otvaranje novih banaka i promjenu vlasnika

Guverner Centralne banke (CBCG) Radoje Žugić saopštio je juče da postoji interesovanje za otvaranje novih banaka na crnogorskom tržištu, kao i promjenu vlasnika, ali nije želio da govori o konkretnim detaljima, ističući da je još sve u najavama.

Dan

Prosječan ranun 39,67 eura

Domaćinstva su u martu potrošila 121,22 miliona kilovat sati (kWh) električne energije, što je oko tri odsto više u odnosu na februarsku potrošnju, odnosno 16,6 odsto više u odnosu na potrošnju iz marta 2017. godine, naveli su iz Elektroprivrede (EPCG).

Politika negativno utiče na ekonomiju

Negativan efekat političkog karaktera utiče na usporavanje ekonomskih procesa i razvoj biznisa, ocijenjeno je iz Montenegro biznis alijanse (MBA). Samim tim, kako su naglasili, politički uticaj na ukupna zbivanja u društvu, pa i na događanja u sekToru ekonomije, značajno je veći u zemljama poput Crne Gore, u kojima se realizuju tranzicioni procesi koje karakteriše društveno ekonomska transformacija u razvijena demokratska društva.

Trećinu obaveza nisu realizovali

Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MTOR), na čijem čelu je Pavle Radulović, nije realizovalo trećinu obaveza koje je planirano u 2017. godini. Programom rada su planirali 159 obaveza, realizovali su 115 ili 72,3 odsto, a nisu 44 ili 27,7 odsto.

Pobjeda

Potrebno 70 inspektora za legalizaciju

Ministarstvo održivog razvoja i turizma trenutno ima 23 građevinsko-urbanistička inspektora, uključujući i glavnu inspektorku i rukovodioce regiona- kazali su Pobjedi iz ovog resora. Od toga, kako su precizirali, za južni region zaduženo je osam inspektora i jedan rukovodilac, za sjeverni dva inspektora i jedan rukovodilac, dokje za centralni zaduženo 10 inspektora.

Prosječna kamata na dug 3,1 odsto

Prosječna kamatna stopa državnog duga u prošloj godini iznosila je 3,1 odsto, za razliku od 2016. kada je bila 3,7 odsto. Prosječna kamatna stopa spoljnjeg duga bilaje 3,3 odsto, a domaćeg dva odsto, navodi se u Srednjoročnoj strategiji upravljanja dugom do 2020. koju je protekle sedmice objavilo Ministarstvo finansija.

Promet veći 18 odsto

Na oba aerodroma je od početka godine opsluženo 272,94 hiljade putnika, a promet aviona većije 18 odsto, saopštenoje iz Aerodroma Crne Gore. Kroz podgorički aerodrom je prošlo 202,8 hiljade putnika, a kroz tivatski 70 hiljada. Iz kompanije su kazali da je trend rasta aviosaobraćaja nastavljen u aprilu i da je u ovom trenutku na oba aerodroma opsluženo 45 hiljada putnika više nego u istom periodu prošle godine. Samo tokom prvih sedam dana aprila opslužili su 32 hiljade putnika, dok je promet aviona uvećan 24 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *