Čipovi, senzori, prepoznavanje lica: Budućnost lokalnih bakalnica

Dodajte komentar

Da bi vidjeli kako je u prodavniciama gdje senzori i vještačka inteligencija zamjenjuju prodavce, kupci će morati da odu do Amazon Go-a, eksperimentalne prodavnice ove internet trgovine u centru Sijetla.

Uskoro će se još prodavnica sa vrhunskom tehnologijom poput Amazon Goa pojaviti u njihovom kraju.

Globalna trka ka automatizovanim prodavnicama nekih od najvećih svjetskih trgovinskih lanaca i malih tehnoloških startapova, koja je motivisana sniženim troškovima rada i minimalnim frustriranjem kupaca, je u toku. Jedan od razloga je i pokušaj sprječavanja Amazona da dominira fizičkom prodajom kao što dominira onlajn trgovinom.

Kompanije testiraju robote koji pomažu u punjenju polica kao i aplikacije preko kojih kupci mogu da plate željene predmete putem smartfona.

Kina, koja ima sopstvene ambiciozne internet trgovinske lance, pokazala se kao plodno tlo za ove eksperimente.

Ako uspiju, oe nove tehnologije će dodatno doprinijeti nesigurnosti zaposlenih u maloprodaji koji su već u problemu zbog sve veće onlajn trgovine. Prošlogodišnja analiza Svjetskog ekonomskog foruma pokazala je da će 30 do 50 procenata svjetskih radnih mjesta biti ugroženo kada tehnologije poput automatizovanih kasa budu u potpunosti usvojene.

Uz to, ovi pokušaji izazvali su zabrinutost zvaničnika zbog količine privatnih podataka koje će ove trgovine pokupiti prilikom digitalizacije njihovih okacija. Unutar Amazon Goa, kamere ne ispuštaju mušterije iz vida dokle god su u radnji.

Otvaranje Amazon Goa u januaru uznemirlio je mnoge trgovine koje su vidjele iznenadnu spremnost Amazona da tehnološki napredak iskoristi na nove načine.

U Kini, startap Bingo Boks radi na pokretanju trgovinskog lanca sa više od 100 automatizovanih prodavnica. Kupci skeniraju kodove svojim telefonima kako bi ušli i skenirajju predmete koje žele da kupe. Prodavnica otključava izlazna vrata tek kada plate putem telefona.

Alibaba, jedna od najvećih kineskih internet kompanija, otvorila je 35 svojih Hema automatizovanih bakalnica koje su kombinacija onlajn narudžbina i automatskog plaćanja. Kupci skeniraju namirnice na kioscima i koriste tehnologiju porepoznavanja lika kako bi platili elektronskih dok naručene namirnice stižu do platforme za isporuku.

JD, još jedan veliki internet prodavac u Kini, je u decembru saopštio da gradi stotine automatizovanih prodavnica sa čipovima na predmetima koji se iščitavaju na automatizovanim kasama.

U Sjedinjenim Državama, Volmart, najveći svjetski trgovinski lanac, testira Bosa Nova robote koji idu duž rafova i traže police koje su prazne ili gdje su pretmeti pogrešno obilježeni. Mašine onda obavještavaju radnike koji popunjavaju police i pravilno bilježe predmete.

Neki tradicionalni trgovci su skeptični da će automatizovanost Amazon Goa biti preneta na velike prodavnice. Oni smatraju da tehnologija možda neće raditi ili će biti preskupa.

Ali Kris Hjelm, potpredsjednik Krogera, lanca bakalnica, kaže da je samo pitanje vremena kada će više kamera i senzora biti uobičajene u prodavnicama. „Još samo nekoliko godina i ta tehnologija će postati mejnstrim”.

2018 The New York Times, Nedeljnik.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *