Autobusi bez vozača od juče u javnom prevozu u Beču

Dodajte komentar

U ponudi javnog prevoza u Beču od juče se nalazi prvi električni minibus bez vozača.

Autobus je za sada smješten u garažu preduzeća za javni prevoz “Wiener Linien” i biće uključen u istraživačke i testne aktivnosti u sklopu projekta “auto.Bus – Seestadt” u kojem osim “Wiener Linien” učestvuju Austrijski institut za tehnologiju, Upravni odbor z asigurnost saobraäaja, TÜV Austrija, Siemens AG Austrija i francuski proizvođač autobusa NAVYA.

Zajednički cilj je povećanje efikasnosti i sigurnosti autonomnih vozila. Dostava drugog autobusa očekuje se narednih dana.

Prije nego što se ovi minibusi stave u testni promet od 2019. godine u novom modernom naselju Seestadt Aspern narednih mjeseci proći će obimne testove.

Minibusi bez vozača u budućnosti će biti važan dio javnog prevoza u rubnim i/ili slabo naseljenim dijelovima grada. Nova automatizovana tehnologija poboljšaće povezanost s ostalim vidovima javnog prevoza i protok saobraćaja.

Minibus je dug 4,75 metara, širok 2,11 i visok 2,65 metara. Može primiti 11 putnika, a najvišam dozvoljena brzina je 20 km/h. Maksimalno vrijeme rada je devet sati, a vrijeme potrebno za punjenje ovog električnog minibusa je četiri do osam sati. Predviđeno je da pokriva radijus od dva kilometra oko metro stanice U2 Seestadt.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *