Žugić: Postoji interesovanje za otvaranje novih banaka

1 komentar

Guverner Centralne banke (CBCG), Radoje Žugić saopštio je da ima interesovanja za otvaranje novih banaka i promjenu vlasnika i dodao da je još sve u najavama.

„Interesovanja ima, i za otvaranje i za promjenu vlasnika, ali generalno to je sve u najavama i nije prilika da se javno komentariše“, rekao je Žugić novinarima nakon dodjele godišnje nagrade CBCG.

On je kazao da ta vrhovna monetarna institucija vodi politiku konzervativnog tipa sa jasnim smjernicama – čist novac, reputabilan vlasnik i jasan finansijski plan.

Žugić je naveo da je prošla godina bila izuzetno povoljna i pozitivna i za bankarski sektor i interno za CBCG.

„Bankarski sektor je prošle godine karakterisao pozitivan trend svih važnijih bnakarskih parametara, a u padu su bili nivo kamatne stope i loših kredita“, rekao je Žugić.

On je podsjetio da su nivo loših kredita sveli na pristojan nivo od 7,18 odsto, kao i da su možda rekorderi u dinamici smanjivanja loših kredita što pozitivno utiče na ukupnu bankarsku aktivnost.

„U CBCG mogu reći da smo imali finansijske iskaze koje je revizorska kuća KPMG ocijenila kao izuzetno pozitivne u smislu tačnosti, istinitosti i primjene svih finansijskih međunarodnih standarda“, kazao je Žugić.

Prema njegovim riječima, povećan je neto prihod isključivo kroz racionalizacije u ključnim sektorima njihovih nadležnosti.

Žugić je danas, na dan te vrhovne monetarne institucije, uručio godišnje nagrade CBCG za ovu godinu, koja je ustanovljena 2007. godine sa ciljem stimulisanja razvoja naučne misli i afirmacije mladog stručnog kadra u Crnoj Gori.

Nagradu za najbolji diplomski rad dobio je Miloš Martinović, dok je za najbolji magistarski rad nagrađena Milena Pajović. Oba rada su odbranjena na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore.

Nagradu za najbolji doktorski rad ravnopravno su podijelile Milica Daković Tadić i Bojana Bošković. Oba rada su odbranjena na Fakultetu za međunarodnu ekonomiju, finansije i biznis Univerziteta Donja Gorica.

Godišnja nagrada se sastoji od plakete i novčanog iznosa od dvije hiljade eura za najbolji diplomski, tri hiljade eura za najbolji magistarski i četiri hiljade eura za najbolji doktorski rad.

CBCG je danas organizovala i aukciju slika, od kojih će pola prihoda biti donirano Dječijem domu Mladost u Bijeloj, a ostatak autorima.

CdM

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • a nema smisla da bar jos tri licence se ne izdaju, posebno shady likovima koji su podnijeli dokumentaciju sa nasim neuspjesnim bankarima, koji su ojadili otpremninama mnoge banke

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *