Saudijska Arabija će od Katara napraviti ostrvo

Dodajte komentar

Vlasti Saudijske Arabije planiraju da iskopaju pomorski kanal duž cijele kopnene granice s Katarom, čime bi Katar postao ostrvo u Persijskom zalivu.

Savjetnik na Saudijskom kraljevskom sudu Saoud al-Qahtani prvi je saudijski zvaničnik koji je potvrdio postojanja namjere izolacije Katara pomorskim kanalom.

Al-Qahtani je na društvenoj mreži Facebook naveo da je cilj projekta da se kazni Katar zbog pogrešne politike.

Prošle sedmice su lokalni mediji objavili da zvanični Rijad planira da iskopa pomorski kanal duž 60 kilometara saudijsko-katarske granice. Navodno će projekt biti završen u roku od 12 mjeseci.

Isti izvori javljaju da bi kanal trebao biti iskopan jedan kilometar unutar saudijske teritorije. Na obalama kanala bi u nastavku projekta mogli biti izgrašeni i vojna baza i odlagalište nuklearnog otpada.

Al-Qahtani je takođe kazao da Saudijska Arabija ima pravo na realizaciju takvog projekta i izgradnju potrebnih infrastrukturnih objekata poput vojne baze i nuklearnog otpada.

Saudijski list “Sabq“ piše da je riječ o projektu vrijednom 2,8 milijardi rijala (oko 750 miliona dolara), a da će ga realizovati konzorcijum sastavljen od devet saudijskih investitora.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *