Neočekivani zaokret u vezi gasovoda “Sjeverni tok 2”

Dodajte komentar

Njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je da projekat gasovoda “Sjeverni tok 2” nije moguć bez preciziranja uloge Ukrajine u tranzitu ruskog gasa ka Evropi.

“Nije moguće da zbog “Sjevernog toka 2” Ukrajina nema nikakav značaj za tranzit gasa”, rekla je Merkelova na konferenciji za novinare s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom, prenio je Frans pres.

“Sjeverni tok 2” je proširenje postojećeg gasovoda kroz Baltičko more, čime se zaobilaze istočnoevropske zemlje, koje učestvuju u tranzitu ruskog gasa ka drugim zemljama Evrope.

Tim gasovodom, koji kritikuju neke zemlje EU i Kijev, treba da se omogući da više ruskog gasa stigne direktno u Njemačku preko Baltičkog mora, zaobilazeći Ukrajinu. Time bi Ukrajina bila lišena naplate prava na tranzit od Moskve, što joj je važan izvor prihoda, prenosi Beta.

Neočekivana izjava njemačke kancelarke nagovještava novi spor sa Moskvom, navodi agencija Frans pres, podsjećajući da tenzije između Zapada i Rusije ne prestaju da rastu posljednjih godina.

Ruski gigant “Gasprom” saopštio je da će zadržati tranzit gasa za Evropu kroz Ukrajinu, kako je to zatražila njemačka kancelarka Angela Merkel, ali u smanjenom obimu i pod određenim uslovima.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *