Naslovne strane dnevnih novina za 10. april – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dnevne novine

Deloitte stoji iza svoje procjene akcija RUP-a

Konsultantsko-revizorska kompanija Deloitte reagovala je na organizacije i pojedince koji sumnjaju u tačnost i pouzdanost elaborata o fer vrijednosti akcija Rudnika uglja Pljevlja (RUP), procijenjenih na po 6,4 eura. U posljednje vrijeme, kako su ukazali, u javnosti se na neprofesionalan način dovodi u sumnju integritet, nezavisnost i kvalitet usluga njihove kompanije.

Podnijeto 16.700 prijava poreskih obveznika

Prijave poreza na dobit za prošlu godinu do 31. marta podnijelo je 16.700 poreskih obveznika, što je 9,3 odsto ili 1.420 više u odnosu na isti period 2016, saopšteno je iz Poreske uprave (PU). U istom roku, kako su kazali iz PU, evidentirano je 17.010 finansijskih iskaza.

Za puteve, prugu i aerodrom 790 miliona eura

Šest prioritetnih saobraćajnih projekata, vrijednih 789,66 miliona eura, izdvojila je Nacionalna investiciona komisija na užu listu prioriteta, navodi se u dokumentu Vlade. To su obilaznice oko Budve i Tivta, most preko Veriga, rekonstrukcije pruge od Bara do granice sa Srbijom, dionice puta Šćepan Polje Plužine i autoputa Bar Boljare između Mateševa i Andrijevice, te širenje Aerodroma Tivat, od kojih radovi na polovini počinju već naredne godine.

Dan

Milion za Milove kumove i drugove

Iako je hidrološka situacija u 2017. godini bila loša, svi vlasnici mini-hidroelektrana (mHE), koji imaju status povlašćenog proizvođača, godinu su završili u plusu. Velika suša u 2017. godini, koja je dovela do toga da državna Elektroprivreda završi godinu sa 800 hiljada minusa, nakon što je 2016. imala preko 18 miliona profita, povlašćenim proizvođačima je mogla samo da umanji dobit, ali ih nije mogla dovesti do minusa.

Produžiti primjenu zakona

Zakon o sporazumnom finansijskom restrukturiranju duga prema finansijskim institucijama, poznatiji kao “podgorički model, kvalitetno definiše način rješavanja tog problema, zbog čega bi bilo opravdano produženje roka njegove promjene do maja naredne godine, ocijenio je bankarski ombudsman Halil Kalač. On je kazao da zakon kvalitetno definiše način rješavanja problema nekvalitetnih hipotekarnih kredita kod finansijskih institucija, građana i preduzeća, na šta ukazuju ostvareni pozitivni efekti njegove primjene.

Kako stimulisati domaće usluge

U okviru projekta “100 najvećih u Crnoj Gori u Podgorici ove sedmice biće organizovan panel “Kako stimulisati domaće proizvode i usluge, a ne narušiti preuzete međunarodne obaveze. Na panelu će biti razgovarano o konkurentnosti domaćih kompanija i njihovom pozicioniranju u odnosu na regionalne i globalne korporacije, mjerama podrške i podsticaja privredi, planovima u toj oblasti, akcijama koje nacionalne asocijacije privrednika organizuju, ali i o iskustvima domaćih proizvođača i njihovom viđenju tržišta.

Pobjeda

Grade 87 stanova u Ulcinju

Ulcinjska kompanija Mastering izgradiće u Ulcinju dva stambeno-poslovna objekta. Objekti će se graditi na urbanističkim parcelama 27, 28, 29, 30 i 31 u zahvatu Detaljnog urbanističkog plana ,,Ulcinjsko polje. U okviru objekata, čija je ukupna bruto površina 7.633,55 kvadrata, će se nalaziti 87 stanova i 12 poslovnih prostora. Kompanija je dobila saglasnost glavnog državnog arhitekte Dušana Vuksanovića na idejno rješenje objekata, koje je uradila ulcinjska firma Arhistudio.

Pomogli NLB sa 1,6 milijardi eura

Evropska komisija pokrenulaje istragu protiv Slovenije zbog sumnji daje sanirala NLB protivno pravilima i obavezama preuzetim od Evropske unije. Odluka o otvaranju istrage objavljenaje u službenom listu EU, prenosi SEEbiz.

Dobit veća šest puta

Neto dobit ulcinjskog HTP Velika plaža, prošle godine je iznosila 17.080 eura i bilaje skoro šest puta veća nego 2016. Prema podacima iz izvještaja o poslovanju, objavljenog na sajtu Montenegroberze, poslovni prihodi kompanije su na kraju decembra iznosili 318.400 eura i bili su 7,7 odsto veći nego u uporednom periodu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *